ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Επιβάλλει κυρώσεις σε Ρώσο τραπεζίτη και 16 ακόμη μεγιστάνες

Ιαπωνία: Επιβάλλει κυρώσεις σε Ρώσο τραπεζίτη και 16 ακόμη μεγιστάνες
Η Ιαπωνία δήλωσε πως θα συντονιστεί με τα υπόλοιπα κράτη της G7 σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις των Ρώσων που δραστηριοποιούνται στη χώρα (AP Photo/Alexei Alexandrov)

«Παγώνει» τους οικονομικούς πόρους σε 17 Ρώσους που δραστηριοποιούνται στην Ιαπωνία το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πλέον, ο αριθμός των ατόμων που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη χώρα φτάνουν τους 61.

Το μέτρο ανακοινώθηκε μερικά 24ωρα αργότερα αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν την Παρασκευή (11/3) κυρώσεις σε αρκετούς ακόμη Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων του δισεκατομμυριούχου Βίκτορ Βέξελμπεργκ και 12 μελών της Δούμας, της κάτω Βουλής της Ρωσίας.

Ο κ. Βέξελμπεργκ συμπεριλήφθηκε στα πρόσωπα στα οποία επιβάλει επίσης κυρώσεις το Τόκιο, όπως και 11 μέλη της Δούμας και πέντε μέλη της οικογένειας του ρώσου τραπεζίτη Γιούρι Κοβάλτσουκ, διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών.

Η Ιαπωνία θα συντονιστεί με τα υπόλοιπα κράτη της G7 σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, δήλωσε ο Χιροκάζου Ματσούνο, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Τόκιο είχε ήδη ανακοινώσει κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και επτά ιδιωτικές ρωσικές τράπεζες, καθώς και σε Λευκορώσους, λευκορωσικές τράπεζες και λευκορωσικούς οργανισμούς εξαιτίας της υποστήριξης του Μινσκ στη Μόσχα.

Στο πλαίσιο των μέτρων σε βάρος της Μόσχας, το Τόκιο ανακοίνωσε επίσης πως διευρύνει την απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία 31 ειδών, ιδίως ημιαγωγών, επικοινωνιακού εξοπλισμού, αισθητήρων, ραντάρ και 26 ακόμη ειδών τεχνολογίας από την Παρασκευή.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αμέσως μετά την επίθεση στην Ουκρανία, με τον πρωθυπουργό Κισίντα να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Μόσχας «απαράδεκτη παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου».

Το Τόκιο είχε δηλώσει εξ’ αρχής ότι θα συντονίσει τις ενέργειές του με τα υπόλοιπα μέλη της G7.

Επίσης, η Ιαπωνία είχε εξαγγείλει ότι εξετάζει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και σε βάρος της Λευκορωσίας, ακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την υποστήριξή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ