ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Συνεισφορές-ρεκόρ από τον ιδιωτικό τομέα για τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία

ΟΗΕ: Συνεισφορές-ρεκόρ από τον ιδιωτικό τομέα για τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία
Η UNHCR «φοβάται ότι εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη θα εκτοπιστούν αν ο πόλεμος συνεχιστεί» AP Photo

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας συνεισέφερε ποσό-ρεκόρ, που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια, για να προσφερθεί βοήθεια στους Ουκρανούς μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

«Μέσα σε κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες, εταιρείες, ιδρύματα και φιλάνθρωποι συνεισέφεραν πάνω από 200 εκατ. δολάρια στην αντίδραση της UNHCR», στην κρίση στην Ουκρανία, διευκρίνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σύμφωνα με την Αρμοστεία, πάνω από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή, ενώ τουλάχιστον άλλοι 2 εκατ. έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

Η UNHCR «φοβάται ότι εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη θα εκτοπιστούν αν ο πόλεμος συνεχιστεί».

Η υπηρεσία είχε απευθύνει έκκληση να συγκεντρωθούν 510 εκατ. δολάρια για να προσφέρει επειγόντως βοήθεια στους εσωτερικά εκτοπισμένους και στους πρόσφυγες, προειδοποιώντας πως το ποσό που θα απαιτηθεί για την αρωγή «χωρίς αμφιβολία θα αυξηθεί».

Η UNHCR έλαβε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών από κυβερνήσεις, ωστόσο χαιρέτισε τον ιδιωτικό τομέα διότι «εκδήλωσε τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη του με απευθείας συνεισφορές».

Οι δωρεές αυτές επέτρεψαν στην Αρμοστεία να αντιδράσει γρήγορα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, ιδίως οργανώνοντας τη διανομή βοήθειας αεροπορικώς και οδικώς.

«Θέλω να ευχαριστήσω τις εταιρείες, τα ιδρύματα και τους φιλάνθρωπους όλου του κόσμου για την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία που έδειξαν βοηθώντας ανθρώπους που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

«Εκατομμύρια (άνθρωποι) έχουν απελπιστική ανάγκη επείγουσα βοήθεια. Καθώς η κρίση βαθαίνει, απευθύνω έκκληση στον ιδιωτικό τομέα να συνεχίσει τη συμβολή του», πρόσθεσε ο Ιταλός.

Περίπου 1,8 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία, ανακοίνωσε η Βαρσοβία χθες. Μόνο χθες Δευτέρα, πέρασαν τα σύνορα μήκους 500 και πλέον χιλιομέτρων τουλάχιστον 29.600 άνθρωποι, με το σύνολό τους να φθάνει τους 1,77 εκατ., σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφρουρά.

Δεν υπάρχουν επί του παρόντος επίσημα δεδομένα για το πόσοι παραμένουν στην Πολωνία και πόσοι έχουν μετακινηθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, πάντως σχεδόν 147.000 (επακριβώς 146.998) είχαν φθάσει έως νωρίς χθες το πρωί στη Γερμανία, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών στο Βερολίνο. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν υψηλότερος, καθώς τα στοιχεία του υπουργείου αφορούν μόνο τους πρόσφυγες την παρουσία των οποίων έχει καταγράψει η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, περίπου 250.000 Ουκρανοί έχουν περάσει στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την έναρξη της εισβολής, που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Ανάμεσά τους είναι 55.000 παιδιά, σύμφωνα με τον υποστράτηγο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Σύμφωνα με τον αξιωματικό, 8.575 άμαχοι, ανάμεσά τους 1.292 παιδιά, διέφυγαν στη Ρωσία το προηγούμενο 48ωρο. Έφυγαν τόσο από εδάφη που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς, όσο και από άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Οι αριθμοί που έδωσε ο Ρώσος υποστράτηγος είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

LIVEBLOG - Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο, νέος βομβαρδισμός πολυκατοικίας - Σειρήνες σε όλη τη χώρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ