ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ακόμη 13 χρόνια φυλακή προτείνουν εισαγγελείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι

Ρωσία: Ακόμη 13 χρόνια φυλακή προτείνουν εισαγγελείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι
Ο Ναβάλνι εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης 2,5 ετών σε σωφρονιστικό ίδρυμα ανατολικά της Μόσχας (AP Photo/File)

Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, φαίνεται πως ακόμα και πίσω από τα σίδερα είναι επικίνδυνος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Γι' αυτό τον λόγο σε κάθε νέο δικαστήριο που αφορά την υπόθεσή του, αυξάνονται τα χρόνια φυλάκισής του. 

Αξίζει, δε, να σημειωθεί η συγκυρία, καθώς εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ναβάλνι καλεί σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ρωσικής εισβολής στη γειτονική χώρα.

Αυτή τη φορά, Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν (15/3) από δικαστήριο να καταδικάσει τον ήδη φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι σε επιπλέον 13 χρόνια κάθειρξης με την κατηγορία της απάτης αλλά και για κατηγορίες που αφορούν την περιφρόνηση του δικαστηρίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ναβάλνι εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης 2,5 ετών σε σωφρονιστικό ίδρυμα ανατολικά της Μόσχας για παραβιάσεις των περιοριστικών όρων που σχετίζονται με τις κατηγορίες που κατά τον ίδιο είναι κατασκευασμένες για να φρενάρουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Συλλήψεις συνεργατών του

Πριν από ένα μήνα, ρωσικό δικαστήριο ξεκίνησε να εξετάζει μία νέα υπόθεση εις βάρος του ενώ σύμφωνα με αυτή την δίκη, αναμένεται να αυξηθεί η ποινή του κατά δέκα έτη.

Τότε ο Ναβάλνι εμφανίσθηκε σε μια αίθουσα ακροάσεων της φυλακής του, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τη Μόσχα, φορώντας τη στολή του καταδίκου και με ξυρισμένα τα μαλλιά, δίπλα στους δικηγόρους του και περιτριγυρισμένος από φρουρούς, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές «κυνηγούσαν» τους οπαδούς του ενώ τους τελευταίους μήνες κατέστειλαν οργανώσεις που συνδέονται με τον 45χρονο Ναβάλνι. Τον περασμένο Ιούνιο, ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε πως το ίδρυμα κατά της διαφθοράς του Ναβάλνι είναι «εξτρεμιστικό».

Την τελευταία φορά που έγιναν συλλήψεις εναντίον των συνεργατών του Ναβάλνι, ήταν τον Δεκέμβριο του 2021 όταν οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη δύο ατόμων τους οποίους κατηγόρησαν για εξτρεμισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ