ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Το Κίεβο δεν επιδεικνύει σοβαρή στάση για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις

Πούτιν: Το Κίεβο δεν επιδεικνύει σοβαρή στάση για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις
Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της τέταρτης δέσμης κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας και μεταξύ των ειρηνευτικών συνομιλιών των αντιπροσωπειών Μόσχας και Κιέβου. 

«Συνεχίστηκαν οι συζητήσεις για την κατάσταση που σχετίζεται με τη διεξαγωγή της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την προστασία των δημοκρατιών του Ντονμπάς, καθώς και για ανθρωπιστικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την εκκένωση αμάχων», σύμφωνα με το Κρεμλίνο..

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέθεσε τις εκτιμήσεις του για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων σχετικά με μια συμφωνία που θα λάμβανε υπόψη προηγούμενες απαιτήσεις», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Αναφερόμενος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Ρώσος πρόεδος είπε ότι «το Κίεβο δεν επιδεικνύει σοβαρή στάση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων».

«Ο αδιάκριτος βομβαρδισμός των ρωσικών δυνάμεων κατά αμάχων θα πρέπει να σταματήσει. Η Ρωσία πρέπει να ανοίξει επειγόντως ανθρωπιστικούς διαδρόμους», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος ζήτησε την άμεση κατάπαυη πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο τέταρτος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, χωρίς να ανακοινώνεται κάποια ουσιασική πρόοδος.

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου ήταν πολύ δύσκολες, αλλά υπογράμμισε ότι υπήρχε «σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό». Ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ