ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Ντροπή, φτώχεια και απομόνωση, περιμένει τη Ρωσία» - Θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Ζελένσκι: «Ντροπή, φτώχεια και απομόνωση, περιμένει τη Ρωσία» - Θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
«Παραιτηθείτε από τις θέσεις σας. Καλύτερα λίγους μήνες χωρίς δουλειά, παρά αργότερα, διεθνή δίωξη», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος προς τους Ρώσους αξιωματούχους (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

«Ξέρετε, πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος για εσάς και τη χώρα σας. Σας περιμένει ντροπή, φτώχεια και πολυετής απομόνωση. Το τι θα ακολουθήσει μετά, εξαρτάται από εσάς και μόνο», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος προς τους Ρώσους πολίτες.

Έστειλε μήνυμα και στους Ρώσους αξιωματούχους και σε όσους κατέχουν υψηλές θέσεις στην κυβέρνηση, ζητώντας τους να αλλάξουν τη στάση τους στον πόλεμο. «Εάν συνεχίζεται να δουλεύετε για την προπαγάνδα, βάζετε τον εαυτό σας σε περισσότερο ρίσκο από το να παραιτηθείτε τώρα από τις θέσεις σας. Εάν, δεν αλλάξετε στάση και δεν πείτε ότι είστε εναντίον του πολέμου, η παγκόσμια κοινότητα θα σας «αφαιρέσει» ότι αποκτήσατε τα προηγούμενα χρόνια. Και πάνω σε αυτό εργάζονται τώρα. Παραιτηθείτε από τις θέσεις σας. Καλύτερα να είστε για λίγους μήνες χωρίς δουλειά, παρά να ζείτε υπό διεθνή δίωξη», είπε σε μήνυμά του ο Ζελένσκι.

Την ίδια ώρα, στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας στο λαό του και με ενθαρρυντικά λόγια επιδιώκει να κρατήσει ψηλά το ηθικό των Ουκρανών πολιτών και στρατιωτών. «Όλοι θέλουμε ειρήνη. Όλοι θέλουμε μία νίκη. Υπάρχει η αίσθηση ότι θέλουμε λίγο ακόμα και θα φτάσουμε στο στόχο μας». Πρόσθεσε ότι η διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τη Ρωσία και είπε πως «Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές».

Είπε ακόμη, ότι, «θέλουμε περισσότερο χρόνο για να πούμε ότι οι αποφάσεις συνηγορούν υπέρ της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχασε μεγάλο μέρος του εξοπλισμού της στον πόλεμο με την Ουκρανία. Έχασε ακόμη πολλούς στρατιώτες και αξιωματικούς. Υπάρχουν δεκάδες αξιωματικοί, ανάμεσά τους που σκοτώθηκαν και άλλος ένας αξιωματούχος σκοτώθηκε σήμερα».

Στο μήνυμά του επανέλαβε πως οι Ρώσοι διαπράττουν συνεχώς νέα εγκλήματα, βομβαρδίζουν περιοχές αμάχων, καταστρέφουν τον πολιτισμό της Ουκρανίας. «Ο αριθμός των ρουκετών που εκτοξεύτηκε στην Ουκρανία από τους Ρώσους έχει ξεπεράσει τις 900», είπε ο ίδιος.

Ομιλία στο Κογκρέσο από τον Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να εκφωνήσει μια σπάνια ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σήμερα, Τετάρτη και είναι πιθανό να απευθύνει νέες εκκλήσεις για την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και βοήθεια για απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει απορρίψει αυτές τις κινήσεις, αναφέρει το CNNi, λέγοντας πως θα οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά δέχεται αυξανόμενη πίεση από τους νομοθέτες να κάνουν περισσότερα για την Ουκρανία.

LiveBlog: Βομβαρδισμοί σε Οδησσό και Κίεβο - Πληροφορίες για ομήρους σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ