ΚΟΣΜΟΣ

Ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας ζητά η Ρωσία για να τελειώσει τον πόλεμο

Ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας ζητά η Ρωσία για να τελειώσει τον πόλεμο
O εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ

Μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι ο συμβιβασμός, που συζητούν αυτή τη στιγμή οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού και η ουδετερότητα για την Ουκρανία εξετάζεται σοβαρά», δήλωσε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» ζητεί το Κίεβο – Απορρίπτει την ιδέα ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου

Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», όπως ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι "ουκρανικό"», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

LIVEBLOG: Ελπίδα για συμβιβασμό Ρωσίας-Ουκρανίας ενώ μαίνονται οι μάχες σε Κίεβο, Οδησσό, Μαριούπολη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ