ΚΟΣΜΟΣ

Αντιαεροπορικά συστήματα και drones στέλνει ο Μπάιντεν μετά την ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Αντιαεροπορικά συστήματα και drones στέλνει ο Μπάιντεν μετά την ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο
Βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών, αντιτεθωρακισμένων συστημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών AP Photo/Patrick Semansky

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, λίγο μετά την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κογκρέσο κατά την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε περισσότερη βοήθεια για την αποτροπή της εισβολής της Ρωσίας. Η συνολική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ανέρχεται πλέον σε δύο δισ. δολάρια από την έναρξη της διακυβέρνησης Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Μπάιντεν καταδίκασε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την πρόκληση «τρομερής καταστροφής και φρίκης» στην Ουκρανία και αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι ρωσικές δυνάμεις κρατούν ομήρους εκατοντάδες γιατρούς και ασθενείς σε νοσοκομείο της Μαριούπολης είπε:

«Αυτές οι θηριωδίες προκαλούν οργή στον κόσμο».

«Αυτό το νέο πακέτο από μόνο του θα προσφέρει άνευ προηγουμένου βοήθεια στην Ουκρανία. Ο κόσμος είναι ενωμένος στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία και την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα», είπε ο Μπάιντεν, από τον Λευκό Οίκο.

Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα περιλαμβάνει αντιαρματικούς πυραύλους και περισσότερα από τα αμυντικά όπλα που έχουν ήδη προσφέρει οι ΗΠΑ.

«Πρόκειται για άμεσες μεταφορές εξοπλισμού από το υπουργείο Άμυνας μας στον ουκρανικό στρατό για να τους βοηθήσει καθώς πολεμούν ενάντια σε αυτήν την εισβολή. Αυτό το νέο πακέτο περιλαμβάνει 800 αντιαεροπορικά συστήματα για να διασφαλίσει ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον ουκρανικό εναέριο χώρο», συνέχισε ο Μπάιντεν.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ζελένσκι, βοηθούμε την Ουκρανία να αποκτήσει επιπλέον αντιαεροπορικά συστήματα και πυρομαχικά μεγαλύτερης εμβέλειας. Το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει επίσης 9.000 αντιτεθωρακισμένα συστήματα, όπλα υψηλής ακρίβειας που οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα για να καταστρέψουν άρματα μάχης εισβολής και τεθωρακισμένα οχήματα. Θα περιλαμβάνει επίσης 7.000 όπλα, πολυβόλα, πυροβόλα όπλα, εκτοξευτές χειροβομβίδων για να εξοπλίσουν τους Ουκρανούς, συμπεριλαμβανομένων των γενναίων γυναικών και ανδρών που υπερασπίζονται τις πόλεις τους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η βοήθεια θα περιλαμβάνει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «κάτι που καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να στείλουμε τα απαραίτητα συστήματα αιχμής στην Ουκρανία για την άμυνά της».

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι η βοήθεια για την ασφάλεια θα είναι σε συνεργασία με τους συμμάχους.

«Είμαστε ενωμένοι στην απέχθειά μας για την άθλια επίθεση του Πούτιν. Και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς καθώς αγωνίζονται για την ελευθερία τους, τη δημοκρατία τους, την ίδια τους την επιβίωση», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ