ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Φρικιστικό έγκλημα ο βομβαρδισμός του θεάτρου Μαριούπολης - Επιγραφή για παρουσία παιδιών

Ουκρανία: Φρικιστικό έγκλημα ο βομβαρδισμός του θεάτρου Μαριούπολης - Επιγραφή για παρουσία παιδιών
Δορυφορική εικόνα που τράβηξε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies πριν από δύο ημέρες, δείχνει τη λέξη «παιδιά» να αναγράφεται με μεγάλα λευκά γράμματα, στο μπροστινό και πίσω μέρος του θεάτρου Maxar Technologies via AP

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο της Μαριούπολης το οποίο βομβαρδίστηκε την Τετάρτη, με την Ουκρανία και την Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται ενώ δεν ξέρουμε ακόμα αν υπάρχουν θύματα από την βάναυση επίθεση κατά αμάχων.

«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτήριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

«Εδώ παιδιά» έγραφε το θέατρο

Μια δορυφορική εικόνα που τράβηξε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies πριν από δύο ημέρες, δείχνει τη λέξη «παιδιά» να αναγράφεται με μεγάλα λευκά γράμματα, στο μπροστινό και το πίσω μέρος του θεάτρου της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, το θέατρο χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους, προτού βομβαρδιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Κουλέμπα: Φρικιαστικό έγκλημα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση.

«Ακόμη ένα φρικιαστικό έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη. Ρωσική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο όπου κρύβονταν εκατοντάδες αθώοι άμαχοι. Το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Ρώσοι είναι αδύνατο να μη γνώριζαν πως επρόκειτο για καταφύγιο αμάχων», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter.

Δορυφορική εικόνα που τράβηξε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies πριν από δύο ημέρες, δείχνει τη λέξη «παιδιά» να αναγράφεται με μεγάλα λευκά γράμματα, στο μπροστινό και πίσω μέρος του θεάτρου.

Τι λέει η Ρωσία

«Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη χθες», είπε με τη σειρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ και η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ έκανε λόγο για «fake news», χρησιμοποιώντας το άρθρο του CNNi.

«Σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα» η μονάδα ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο κτήριο, που είχε ήδη παγιδευτεί, ισχυρίζεται η Μόσχα.

Τσερνίχιβ: Εκτελέστηκαν άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά για ψωμί

Παράλληλα, ομάδα δέκα ανθρώπων εκτελέστηκε στη βόρεια ουκρανική πόλη Τσερνιχίβ, καθώς βρισκόταν στην ουρά για ψωμί, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε πως ευθύνονται οι δυνάμεις του για το μακελειό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανεπτυγμένες ρωσικές μονάδες στην πόλη, κάνοντας λόγο είτε για δολοφονίες από ουκρανικές δυνάμεις είτε για υπόθεση που έστησε η ουκρανική υπηρεσία κατασκοπείας.

Βίντεο -που εντόπισε γεωγραφικά το CNNi ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα- δείχνει σορούς στο έδαφος, αλλά οι εικόνες είναι θολές.

Το Κίεβο προειδοποίησε εξάλλου ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις.

Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις «φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων» στην περιοχή αυτή μέσω Telegram. Μίλησε επίσης για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.

Φόβοι για επιθέσεις με χημικά όπλα

Ακόμη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ετοιμάζεται να διαπράξει επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσει για αυτές τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Δυτικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, κατηγορούν τη Ρωσία πως ψεύδεται και ότι εκείνη σκοπεύει να κάνει χρήση χημικών όπλων.

LIVE BLOG Ουκρανία: Διπλωματικό μπρα-ντε-φερ μεταξύ Μόσχας και Κιέβου μετά τις ωμότητες κατά αμάχων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ