ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου στη Λβιβ: Η Ουκρανία ζητά η Τουρκία να γίνει εγγυήτρια δύναμη

Τσαβούσογλου στη Λβιβ: Η Ουκρανία ζητά η Τουρκία να γίνει εγγυήτρια δύναμη
Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντμίτρο Κουλέμπα στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας Twitter @ Mevlut Cavusoglu

Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός έχουν αυξηθεί «λίγο παραπάνω» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατόπιν της συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα, στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας σε συνέχεια των επαφών του στη Μόσχα -σημειώνοντας επίσης πως το Κίεβο ζήτησε από την Άγκυρα να αναλάβει εγγυήτρια ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία έκανε μια πρόταση για τη συμφωνία συλλογικής ασφαλείας: Τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (5), συν η Τουρκία και η Γερμανία» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ομοσπονδία της Ρωσίας δεν είχε καμιά αντίρρηση».

Κατόπιν της συνάντησης στη Λβιβ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θέλει η Τουρκία να είναι μεταξύ των χωρών που θα προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου, ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Τουρκία συμβάλει επίσης ώστε να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού, και η οποία μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πρότεινε 24ωρη κατάπαυση του πυρός, η οποία να παρακολουθείται από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει την πρόταση για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε την ίδια στιγμή νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο και επανέλαβε την πρόταση να φιλοξενήσει στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Ερντογάν μετέφερε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η συμφωνία επί συγκεκριμένων θεμάτων ενδέχεται να απαιτήσει μια συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι μια διαρκής εκεχειρία μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη λύση.

Κατά την ανακοίνωση, ο Ερντογάν επέμεινε «στην ανάγκη να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ώστε να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ