ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Εμπλοκή της Δύσης στη διαπραγμάτευση ζητά το Κίεβο

Πόλεμος Ουκρανία: Εμπλοκή της Δύσης στη διαπραγμάτευση ζητά το Κίεβο
Δορυφορική εικόνα δείχνει φλεγόμενα κτήρια σε μια κατοικημένη περιοχή στο βορειοανατολικό Τσερνίχιβ της Ουκρανίας, Τετάρτη 16 Μαρτίου Maxar Technologies via AP

Σε ιδιαίτερα προσεκτικές δηλώσεις περί διπλωματικής προόδου έχουν προχωρήσει Μόσχα και Κίεβο, με το μοντέλο της ουδετερότητας της Ουκρανίας να βρίσκεται στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ενώ συνεχίζεται για 22η μέρα η ρωσική εισβολή που έχει οδηγήσει περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα και τον ακριβή αριθμό των νεκρών αμάχων να παραμένει άγνωστος.

Μια ουδέτερη Ουκρανία χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις και ξένα όπλα στο έδαφός της, και χωρίς συμμετοχή της χώρας σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία, είναι για το Κρεμλίνο «ένας πιθανός συμβιβασμός» κατά δήλωση του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Πεσκόφ είπε ότι η επίτευξη συμφωνίας και η εφαρμογή της «μπορεί να σταματήσει αμέσως τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία», με το Κίεβο να ζητά πρωτίστως την κατάπαυση πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος.

Ο επικεφαλής σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και διαπραγματευτής του Κιέβου, Μιχαήλο Ποντόλιακ, σε σημερινές δηλώσεις του είπε ότι οι δύο αντιπροσωπείες «προωθούν αυτήν τη στιγμή τις θέσεις τους στις διαπραγματεύσεις και ως εκ τούτου, ο συντονισμός των διαφορών ενδέχεται να πάρει κάποιο χρόνο» δίνοντας έναν ορίζοντα περίπου δέκα ημερών.

«Σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει να προχωρήσουμε προς τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας», είπε ο Ποντόλιακ.

Το Κίεβο προκειμένου να συζητήσει ένα ουδέτερο στρατιωτικό καθεστώς ζητά ως αντάλλαγμα, όπως δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος από το περιβάλλον Ζελένσκι στο Associated Press, επιμένει στη συμμετοχή μίας ή περισσότερων δυτικών πυρηνικών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις και σε νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Επ' αυτού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατόπιν της συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα, στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας σε συνέχεια των επαφών του στη Μόσχα - σημείωσε πως το Κίεβο ζήτησε από την Άγκυρα να αναλάβει εγγυήτρια ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία.

Κι ενώ η αναγνώριση από πλευράς Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έδωσε το έναυσμα για την πρόοδο των συνομιλιών, σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο που επικαλείται το AP, εκτός από τη βασική απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εγκαταλείψει το Κίεβο κάθε σχέδιο ένταξης στη Συμμαχία - η Μόσχα ζητά στις διαπραγματεύσεις ρητή δέσμευση και από το ΝΑΤΟ για μη ένταξη της Ουκρανίας.

Μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι εξίσου βασικό σημείο διαπραγμάτευσης είναι το κατά πόσο τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν σε αυτονομιστικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία μετά τον πόλεμο και πού θα είναι τα σύνορα.

Στο πλαίσιο της τουρκικής διαμεσολάβησης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο και επανέλαβε την πρόταση να φιλοξενήσει στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Ερντογάν μετέφερε στον Πούτιν ότι η συμφωνία επί συγκεκριμένων θεμάτων ενδέχεται να απαιτήσει μια συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών. Πρότεινε δε η Άγκυρα να στείλει παρατηρητές για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ