ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επικοινωνία Σολτς με Πούτιν - Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητά το Βερολίνο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επικοινωνία Σολτς με Πούτιν - Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητά το Βερολίνο
Φωτογραφία από συνάντηση του κ. Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο στις 15 Φεβρουαρίου 2022 Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τηλεφωνική επικοινωνία μιάς ώρας είχε σήμερα, Παρασκευή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Σε ανακοίνωσή της η καγκελαρία αναφέρει πως ο κ. Σολτς δήλωσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «πρέπει το συντομότερο δυνατό να υπάρξει κατάπαυση πυρός για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και να υπάρχει διπλωματική πρόοδος».

Με τη σειρά του το Κρεμλίνο αναφέρει πως «ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Γερμανό καγκελάριο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Παρασκευή ότι το Κίεβο προσπαθεί να σταματήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, υποβάλλοντας μη ρεαλιστικές προτάσεις».

«Παρόλα αυτά, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει την αναζήτηση λύσης και μέσω των διαπραγματεύσεων», σημειώνει το Κρεμλίνο.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών έρχεται μια μέρα αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε με ομιλία του στη Μπούντεσταγκ.

«Οι Ρώσοι δεν διαχωρίζουν στρατιωτικούς από πολιτικούς στόχους, χτυπούν νοσοκομεία παίδων, μαιευτήρια, θέατρα, αμάχους», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε ένα νέο "τείχος" στην Ευρώπη, ανάμεσα στην ελευθερία και την ανελευθερία.

«Μπορείτε να τα δείτε όλα αυτά όταν μας κοιτάζετε και να αποτρέψετε τη δημιουργία αυτού του τείχους. Βοηθήστε μας. Βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Κύριε Καγκελάριε Σολτς, γκρεμίστε αυτό το τείχος. Φανείτε ηγέτης και οι απόγονοί σας θα είναι υπερήφανοι για εσάς», σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

LIVEBLOG: Ανησυχία μετά το χτύπημα στη Λβιβ– Λαβρόφ: Η Δύση θέλει να έχουμε μηδενικό ρόλο στον κόσμο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ