ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί το χτύπημα στη Λβιβ αποτελεί σημαντική εξέλιξη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί το χτύπημα στη Λβιβ αποτελεί σημαντική εξέλιξη
Ένας πυκνός καπνός κάλυψε μεγάλο μέρος του ουρανού της Λβιβ το πρωί της Παρασκευής AP Photo/Bernat Armangue

Το σημερινό πλήγμα από ρωσικούς πυραύλους στην πόλη Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας, έχει προκαλέσει σε πολλούς προβληματισμό για την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα. 

Οι ρωσικοί πύραυλοι που έπληξαν σήμερα το πρωί εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών (δυτικά) κατέστεψε την εγκατάσταση, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Αντρίι Σάντοβι.

Η λειτουργία του εργοστασίου είχε ήδη ανασταλεί κι έτσι ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.

Σε χωριστή ανακοίνωσή της, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η περιοχή χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους Κρουζ, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από εκεί.

Άλλοι δύο ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας προτού πλήξουν τον στόχο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εκτίμηση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πως επρόκειτο για πυραύλους Kh-555, οι οποίοι εκτοξεύονται συνήθως από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Ο δήμαρχος της Λβιβ ανέφερε ότι σωστικά συνεργεία επιχειρούν στον τόπο του πλήγματος. Νωρίτερα, διαβεβαίωσε πως δεν χτυπήθηκε το αεροδρόμιο, αλλά η συνοικία όπου βρίσκεται.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι είδε να υψώνεται πυκνή στήλη καπνού στην περιοχή και άκουσε σειρήνες αυτοκινήτων της αστυνομίας και ασθενοφόρων που κινούνταν προς την κατεύθυνση της τοποθεσίας όπου ακούστηκαν εκρήξεις.

Η Λβιβ είχε παραμείνει ως πολύ πρόσφατα αλώβητη από τον πόλεμο, αλλά την Κυριακή, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε βάση εκπαίδευσης στα περίχωρά της, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Το πλήγμα, κατά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, έγινε με πυραύλους όπως αυτοί που έπληξαν σήμερα το εργοστάσιο.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η πόλη αυτή;

Τοποθεσία: Σε απόσταση περίπου 43 μίλια (70 χιλιόμετρα) από τα πολωνικά σύνορα, η Λβίβ βρίσκεται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ — οποιαδήποτε επίθεση εδώ θα μπορούσε να έχει διεθνείς επιπτώσεις.

Πρόσφυγες: H Λβιβ έχει γίνει σημείο μηδέν για τους εκτοπισμένους Ουκρανούς. Φιλοξενεί περισσότερους από 200.000 εσωτερικά εκτοπισμένους σε μια πόλη με λίγο περισσότερους από 700.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Οι πρόσφυγες έχουν πλημμυρίσει την πόλη αναζητώντας σχετική ασφάλεια, με πολλούς να τη χρησιμοποιούν ως σημείο στάσης προτού φτάσουν στα σύνορα.

Logistics: Η ευρύτερη περιοχή χρησιμεύει ως κρίσιμη οδός προμήθειας όπλων στον ουκρανικό στρατό και μια ευρύτερη προσπάθεια αντίστασης που έχει ματαιώσει τα σχέδια της Μόσχας για μια γρήγορη εισβολή.

Πολιτισμός: Το ιστορικό κέντρο του Λβιβ είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το Εθνικό Μουσείο φιλοξενεί την πληρέστερη συλλογή θρησκευτικής μεσαιωνικής τέχνης της χώρας καθώς και σπάνια θρησκευτικά χειρόγραφα.

Προσωρινή βάση: Η πόλη έχει γίνει το αυτοσχέδιο σπίτι για πολλούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και πρεσβείες, οι οποίες αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ