ΚΟΣΜΟΣ

«Φιέστα» Πούτιν για την Κριμαία: Η αιφνίδια διακοπή στα περί γενοκτονίας στο Ντονμπάς

«Φιέστα» Πούτιν για την Κριμαία: Η αιφνίδια διακοπή στα περί γενοκτονίας στο Ντονμπάς
Με αναφορά στη Βίβλο αιτιολόγησε ο Πούτιν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Την όγδοη επέτειο «επανένωσης (σ.σ. όπως ονομάζει η Μόσχα την προσάρτηση) της Κριμαίας» γιόρτασε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσία χιλιάδων θεατών, ενώ συνεχίζεται για 23η μέρα η αιματοχυσία στην Ουκρανία.

Η αστυνομία της Μόσχας ανέφερε ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα και γύρω από το στάδιο Λουζνίκι για τη «φιέστα», ωστόσο -όπως αναφέρει το BBC- οι αριθμοί δεν μπορούν να επαληθευτούν.

Μιλώντας για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την προστασία του Ντονμπάς», όπως ονομάζει η Μόσχα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν επικαλέστηκε τη Βίβλο προκειμένου να αιτιολογήσει τις ρωσικές απώλειες στον εν εξελίξει πόλεμο, λέγοντας:

«Λόγια από την Αγία Γραφή έρχονται στο νου μου, δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από το να καταθέσει κανείς τη ζωή του για τους φίλους του. Και βλέπουμε πόσο ηρωικά ενεργούν και πολεμούν τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης».

Όπως σημείωσε, το συγκεκριμένο απόσπασμα από τη Βίβλο αποτελεί «μια παγκόσμια αξία για όλες τις εθνότητες και τους εκπροσώπους όλων των θρησκειών της Ρωσίας».

Ενόσω ο Πούτιν μιλούσε για τη «γενοκτονία» που διαπράττεται στο Ντονμπάς, η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση διεκόπη με την κρατική τηλεόραση να προβάλει αποσπάσματα από τη συναυλία που είχε προηγηθεί.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η διακοπή της ομιλίας του Ρώσου προέδρου, στο κατάμεστο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας, οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα.

Αργότερα η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ολόκληρη την ομιλία, η οποία τελείωσε λίγα δευτερόλεπτα μετά την αιφνίδια διακοπή, με τον Πούτιν να αποχωρεί από τη σκηνή, ενώ χιλιάδες θεατές κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας, χωρητικότητας 80.000 θεατών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, δήλωσε ότι μια βλάβη στον σέρβερ προκάλεσε τη διακοπή της ομιλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ