ΚΟΣΜΟΣ

Η απολογία του 94χρονου, πρώην δεσμοφύλακα του Άουσβιτς

Η απολογία του 94χρονου, πρώην δεσμοφύλακα του Άουσβιτς
REUTERS/Friso Gentsch/Pool

Μετά από 74 χρόνια βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Ράινχολντ Χάνινγκ (Reinhold Hanning), δεσμοφύλακας των Ες-Ες στο Άουσβιτς της Πολωνίας.

Η δίκη του 94χρονου σήμερα άντρα, ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου, στο Ντέτμολντ (Detmold), της δυτικής Γερμανίας, έπειτα από κατηγορίες της εισαγγελίας του Ντόρτμουντ και 38 ακόμη ενάγοντων από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, του Καναδά, του Ισραήλ και της Ουγγαρίας. Λόγω προχωρημένης ηλικίας οι δίκες θα διαρκούν δύο ώρες ημερησίως.

Στη σημερινή απολογία του ο 94χρονος, δήλωσε τη μετάνοιά του για τα πεπραγμένα, όπως μετέδωσε το Reuters:

«Κανείς δεν μας μιλούσε τις πρώτες μέρες στο στρατόπεδο, πέρασε καιρός για να καταλάβουμε τι πραγματικά συνέβαινε εκεί μέσα. Οι άνθρωποι σκοτώνονταν, καίγονταν και πνίγονταν από τα δηλητηριώδη αέρια. Μπορούσα να οσφρηστώ την καμένη, ανθρώπινη σάρκα. Ναι, ήξερα ότι ήταν ανθρώπινη η μυρωδιά. Έζησα μια ζωή σιωπηλός. Θέλω να δηλώσω ότι έχω μετανιώσει βαθειά που εντάχθηκα σε μια εγκληματική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για τόσες χιλιάδες θανάτους, για την καταστροφή αμέτρητων οικογενειών, για τη δυστυχία, την αγωνία και την ταλαιπωρία των θυμάτων και των συγγενών τους. Ντρέπομαι που άφησα τόσες αδικίες να συμβούν μπροστά στα μάτια μου, και δεν έκανα τίποτα για να τις σταματήσω. Απολογούμαι για τη συμπεριφορά μου. Λυπάμαι ειλικρινά».

Οι εισαγγελείς μίλησαν για οικειοθελή ένταξη του Χάνινγκ στα Βάφεν Ες-Ες σε ηλικία 18 ετών. Αρχικά, ο κατηγορούμενος πολέμησε για δύο χρόνια στην Ανατολική Ευρώπη και έπειτα μετατέθηκε τον Ιανουάριο του ‘42, στο Άουσβιτς μέχρι τον Ιούνιο του ‘44.

Ο πρώην δεσμοφύλακας κατηγορείται για συνεργία σε εξόντωση περίπου 170.000 ανθρώπων. Οι γερμανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο ναζιστικός μηχανισμός εξόντωσης βασιζόταν στους φύλακες, οι οποίοι διευκόλυναν την σφαγή των κρατουμένων.

Εκτός από το Άουσβιτς, ο Χάνινγκ υπηρέτησε και στο στρατόπεδο του Μπίρκεναου (Birkenau), όπου δολοφονήθηκαν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε θαλάμους αερίων. Ο ίδιος κατέθεσε πως ήταν όντως φύλακας, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία για εμπλοκή στην "Τελική Λύση", το σχέδιο εξόντωσης Εβραίων, του Χίτλερ.

Η Έρνα ντε Βρις (Erna de Vries), επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, είχε βρεθεί μάρτυρας στις πρώτες δίκες και συμπλήρωσε την κατάθεση με τη θλιβερή ιστορία της από το Άουσβιτς το 1943.

Η, τότε 23 ετών, κοπέλα σώθηκε από τον θάλαμο αερίων και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο εργασίας, ωστόσο, δεν έμαθε ποτέ πώς πέθανε η μητέρα της.Τα μόνα λόγια που έχει συγκρατήσει από αυτή είναι πως πρέπει να ζήσει για να διηγηθεί τι είδε και πέρασε.

Ακόμη ενάς επιζών του Ολακαυτώματος ο Λέον Σβαρτζμπάουμ (Leon Schwarzbaum), βρέθηκε στη σημερινή δίκη όπου περιέγραψε την δική του εμπειρία ζωής και απάντησε στο δικαστήριο: "Δέχομαι τη μετάνοιά του, αλλά δεν θα τον συγχωρέσω ποτέ".

Τον Ράινχολντ Χάνινγκ, όπως και άλλους κατήγορους από την εποχή εκείνη, διώκει ο κυνηγός Ναζί, Εφραίμ Ζούροφ (Efraim Zuroff), υπεύθυνος ερευνών για εγκλήματα πολέμου στο Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ (Simon Wiesenthal) στην Ιερουσαλήμ. Ο ίδιος δηλώνει πως η ηλικία δεν σβήνει τις φρικαλεότητες ανθρώπων «Όλοι πρέπει να τιμωρηθούν για τα εγκλήματά τους».

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 27 Μαϊου.

Διαβάστε επίσης

«Δεν νιώθω ενοχή, νιώθω ντροπή». O απόγονος του Ρούντολφ Ες, Ράινερ, εναντιώνεται στο Ναζισμό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ