ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Δεν νιώθω ενοχή, νιώθω ντροπή». O απόγονος του Ρούντολφ Ες, Ράινερ, εναντιώνεται στο Ναζισμό

«Δεν νιώθω ενοχή, νιώθω ντροπή». O απόγονος του Ρούντολφ Ες, Ράινερ, εναντιώνεται στο Ναζισμό

Το επώνυμο του συνήθως προκαλεί ανατριχίλες, ακόμη και στον ίδιος. Ο Ράινερ Ες είναι εγγονός του Ρούντολφ Ες, του διοικητή του Άουσβιτς αλλά και εμπνευστή της θηριωδίας των στρατοπέδων. Ο πατέρας του, Χανς - Γιούργκεν Ες κάποτε του έσπασε τη μύτη για να μην κάνει παρέα με ένα Εβραίο φίλο του.

Δυνατός και καταραμένος από την κούνια του, ο Ράινερ Ες δεν έγινε θιασώτης της ιδεολογίας που κυλούσε στο αίμα του και σήμερα χει την κάθαρση του υπενθυμίζοντας με το δημόσιο λόγο του τη θηριωδία του παρελθόντος και την αναγκαιότητα να αντιταχθούμε με παιδεία και γνώση εναντίον της.

Επίκαιρος και δωρικός, ο Ράινερ Ες επισκέπτεται την Αθήνα για να συμμετάσχει στις δράσεις που συνοδεύουν την παράσταση των Rimini Protokoll “Adolf Hitler: Ο Αγών μου” (21-24 Απριλίου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών). Λίγο πριν την επίσκεψη του στην Αθήνα και την εμφάνιση του στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης την Παρασκευή 22 Απριλίου, στις 6 μ.μ., σε μια συζήτηση ουσιαστική με τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο ο Γερμανός “πατροκτόνος” βιάστηκε στα 12 του από τον Εβραίο διευθυντή του οικοτροφείου αρρένων όπου ζούσε. Έμαθε να συγχωρεί, όλους εκτός από το αίμα και το έγκλημα που κουβαλούσε στις φλέβες του.

Σήμερα μιλάει αποκλειστικά στο CNN για αυτά που συμβαίνουν και όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να μην επιτρέψουμε στο αυγό του φιδιού να μας αποπλανήσει σε μια καταδίκη χωρίς επιστροφή.

Ποιά είναι η πρώτη μνήμη ναζιστικής ιδεολογίας που σας ενέπνευσε για να ξεκινήσετε τη σταυροφορία ενάντια στον πρόγονο σας και όλα όσα πρέσβευε;

Το βιβλίο “Ο Διοικητής του Άουσβιτς” του Μάρτιν Μπρόζατ , το πρώτο που διάβασα και εξιστορούσε τα εγκλήματα του ενάντια στην ανθρωπότητα. Είναι ένα βιβλίο που ακόμη και σήμερα με συγκλονίζει και με επηρεάζει βαθιά. Αργότερα διάβασα τα χειρόγραφα απομνημονεύματα του που έγραψε πριν πεθάνει.

Γιατί η ακροδεξιά γιγαντώνεται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο;

Έχουμε λησμονήσει ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Το μόνο που επαναλαμβάνουμε είναι “είναι τόσο παλιά υπόθεση”. O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι κομμάτι της Γερμανικής ταυτότητας, πως είναι δυνατόν να τον έχουμε λησμονήσει; Η Ευρώπη κλυδωνίζεται από προβλήματα στην οικονομία της οπότε τα ακροδεξιά κινήματα έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν σε προπαγάνδα μίσους κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Πόσο δύσκολο είναι για εσάς τον ίδιο να εναντιώνεστε απέναντι στο ίδιο το επώνυμο σας και να είστε ένας ακτιβιστής ρήτορας κατά του ναζισμού και της ιδεολογίας του;

Ήταν δύσκολο όταν ξεκίνησα να κάνω ό,τι κάνω αλλά τώρα οι άνθρωποι δίνουν σημασία σε όσα λέω, με βοηθάνε και με υποστηρίζουν. Ειδικά όσοι επέζησαν του Ναζισμού. Δεν με κρίνουν για τα εγκλήματα του παππού μου.
Θα τον συγχωρούσατε ποτέ;

Ποτέ μα ποτέ. Το βάρος που εναπόθεσε επάνω στους ώμους μου και το γεγονός ότι δεν έδειξε ποτέ μεταμέλεια για τα εγκλήματα του είναι δύο γεγονότα που δεν μπορώ να ξεχάσω.

Κουβαλάτε κάποιο είδος ενοχής για την ιδεολογία του ναζιστικού καθεστώτος;

Δεν είναι ενοχή αυτό που νιώθω, είναι ντροπή. Το να ακούω τις μνήμες και τις μαρτυρίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος με έκανε να νιώσω θλίψη για όλα όσα έκανε ο πρόγονος μου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γ Ράιχ.

Ποια είναι η λύση για να περιορίσουμε την επέλαση ανάλογων ιδεολογιών και καθεστώτων;

Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας στην Ιστορία. Δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές και να προχωράμε σαν τυφλοί στο παρόν και το μέλλον μας. Όλοι πρέπει να θέτουν ερωτήματα και να παίρνουν μια θέση. Η αδιαφορία, η απάθεια και ο εγωϊσμός δυστυχώς είναι συναισθήματα κυρίαρχα στην κοινωνική συμπεριφορά του σήμερα. Ωστόσο, δεν βλέπω πραγματική δράση και αυτό οφείλει να αλλάξει.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους την ιστορία, να τους θυμίσουμε ότι πρέπει να παίρνουν θέση απέναντι στα πράγματα, να έχουν άποψη και γνώμη. Η παιδεία είναι το πιο πολύτιμο και σημαντικό σημείο αναφοράς στους καιρούς μας. Το παρελθόν είναι κομμάτι του παρόντος και αυτό μας οδηγεί στο μέλλον.

Πως δικαιολογείται τη γοητεία που ασκεί ακόμη και σήμερα ο Χίτλερ στην ποπ κουλτούρα ακόμη και σήμερα; Ο Αγών Μου αποδείχθηκε ένα ευπώλητο βιβλίο των ημερών μας μετά την επανέκδοση του...

Δεν γνωρίζω και το βιβλίο του είναι πραγματικά κακογραμμένο ωστόσο δεν το βρίσκω πραγματικά επικίνδυνο. Η ακροδεξιά το χρησιμοποιεί σαν τη Βίβλο της αλλά οι περισσότεροι από όσους πρεσβεύουν τη συγκεκριμένη ιδεολογία δεν το έχουν διαβάσει ποτέ.

Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για το Χίτλερ και το φανατισμό του, την εμμονή του να δημιουργήσει μια κυρίαρχη φυλή. Αλλά ήταν ένας ανόητος, ένας εθισμένος στα ναρκωτικά εγκληματίας. Πιστεύω ότι ήταν πολύ σωστή η επιλογή του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας (IFZ) του Μονάχου να φέρει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων την κριτική αυτή έκδοση του μανιφέστου του.

Ποιόν πολιτικό εκτιμάται για την ατζέντα και τη ρητορική του; Ποιες φιγούρες από την πολιτική φοβάστε περισσότερο;

Δεν εκτιμώ κανέναν πολιτικό. Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ και ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τρομάζουν περισσότερο από όλους.

Ποιο βιβλίο μας προτείνετε να διαβάσουμε για να έχουμε μια αντικειμενική θεώρηση του τι είναι Ναζισμός;

Το Ο Αγών Μου αλλά μόνο την τελευταία του έκδοση. Είναι πολύ επεξηγηματικό για το μηχανισμό της ρητορικής του.

Η συζήτηση του θα πραγματοποιηθεί πριν από την παράσταση των Rimini Protokoll, Mein Kampf. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ