ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι οδομαχίες εμποδίζουν τη διάσωση των εγκλωβισμένων στο θέατρο-καταφύγιο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι οδομαχίες εμποδίζουν τη διάσωση των εγκλωβισμένων στο θέατρο-καταφύγιο
Άποψη του βομβαρδισμένου θεάτρου - καταφυγίου της Μαριούπολης. Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμενοι στα υπόγεια του κτηρίου AP Photo

Οδομαχίες στο κέντρο της πολιορκούμενης Μαριούπολης εμποδίζουν τις προσπάθειες για απεγκλωβισμό των αμάχων που είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειο του θεάτρου της πόλης που βομβαρδίστηκε από τον ρωσικό στρατό την περασμένη Τετάρτη. Ανάμεσα σε συντρίμμια στο υπόγειο του θεάτρου εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένουν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε το Σάββατο μιλώντας στο BBC ότι τα σωστικά συνεργεία καταφέρνουν να απομακρύνουν ερείπια και να απεγκλωβίζουν ανθρώπους μόνο όταν υπάρχει σιγή των όπλων.

«Υπάρχουν τανκς εδώ, το πυροβολικό βομβαρδίζει, η περιοχή βάλλεται με κάθε είδους οπλισμό», δήλωσε ο Μποϊτσένκο, προσθέτοντας ότι «οι δυνάμεις μας κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις θέσεις τους στην πόλη, αλλά οι δυνάμεις του εχθρού είναι μεγαλύτερες, δυστυχώς».

Στο θέατρο-καταφύγιο παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Κατά τις μέχρι στιγμής αναφορές έχουν διασωθεί 135 άτομα· επί του παρόντος δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για νεκρούς. Η επιχείρηση διάσωσης φέρεται να συνεχίζεται μετά μεγάλης δυσκολίας, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει και οι επιδρομές συνεχίζονται αδιάκοπα.

Νέα δορυφορική φωτογραφία της Maxar Technologies απεικονίζει την καταστροφή στο θέατρο της ΜαριούποληςSatellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

«Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα χαλάσματα. Παρά τις επιδρομές, παρόλες τις δυσκολίες, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση διάσωσης» ανέφερε σε μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Προσευχόμαστε να είναι ζωντανοί, αλλά αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε άλλες πληροφορίες» δήλωσε από πλευράς της η Ουκρανή αξιωματούχος Λιουντμίλα Ντενισόβα.

Η Ρωσία αρνείται ότι βομβάρδισε το κτήριο, το οποίο είχε σαφή σήμανση ως καταφύγιο πολιτών. Η λέξη «παιδιά» αναγραφόταν στον προαύλιο χώρο του θεάτρου με γιγαντιαία γράμματα στα ρωσικά για να είναι διακριτή από τα βομβαρδιστικά, όπως έχουν καταδείξει δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar Technologies.

Η Μαριούπολη είναι πλέον μία πόλη κατεστραμμένη και βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη. Σοροί αμάχων που σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς κείτονται στους δρόμους. Κάποιοι για ημέρες. Γείτονες τους θάβουν μόνοι τους σε αυλές και δημόσιους χώρους πίσω από βομβαρδισμένα σπίτια. Χρησιμοποιούν χαλιά και πλαστικές μεμβράνες για να τους καλύψουν.

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο στα πλάνα που ανήρτησε στο Twitter η Χάλεϊ Γουίλις των New York Times.

Περίπου 35.000 άμαχοι έχουν διαφύγει μέχρι στιγμής από τη Μαριούπολη, όμως η αγωνία για άλλους 350.000 πολίτες παρατείνεται στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όπου και κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός. Ο Έλληνας πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης, είναι πλέον ασφαλής· έχει φθάσει στη Ρουμανία και αύριο, Κυριακή, αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα.

Ορισμένοι κάτοικοι της πόλης προσπαθούν να φύγουν πεζή, καθώς οι «επίσημες» προσπάθειες εκκένωσης έχουν κατά το πλείστον αποτύχει λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών.

Νέα δορυφορική εικόνα της Maxar Technologies με κονβόι οχημάτων να αναχωρεί από τη ΜαριούποληSatellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Ο σχεδόν αδιάκοπος βομβαρδισμός εμποδίζει τις αρχές να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εφοδιάσουν τους κατοίκους με τρόφιμα και να απομακρύνουν τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη. Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει, διά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την πρόθεσή της να αναλάβει την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης όπου εκτυλίχθηκαν τραγικές σκηνές έπειτα από ρωσικό βομβαρδισμό. Αντιστοίχως, η Ιταλία δηλώνει ότι θα αναλάβει την ανοικοδόμηση του θεάτρου.

Διαβάστε επίσης

Στη Μαριούπολη περιμένουν τον θάνατο - 400.000 άνθρωποι ανάμεσα σε βόμβες και χαλάσματα

CNN Greece Liveblog: Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ