ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Νέα δοκιμή με εκτοξεύτηρα πολλαπλών πυραύλων - Ανησυχεί η Σεούλ

Βόρεια Κορέα: Νέα δοκιμή με εκτοξεύτηρα πολλαπλών πυραύλων - Ανησυχεί η Σεούλ
Η Βόρεια Κορέα προχωρά φέτος σε εκτοξεύσεις πυραύλων με ασυνήθιστα υψηλούς ρυθμούς AP Photo / Ahn Young-joon (File)

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως δοκίμασε την Κυριακή εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, εν μέσω αυξημένης στρατιωτικής έντασης στην κορεατική χερσόνησο έπειτα από σειρά εκτοξεύσεων μεγαλύτερων πυραύλων από την εξοπλισμένη με πυρηνικά Πιονγκγιάνγκ.

Αν και τα συστήματα αυτά δεν προκαλούν την ίδια εντύπωση με τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBMs), η Βόρεια Κορέα έχει επιδείξει αρκετούς νέους τύπους συστημάτων εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων τα τελευταία χρόνια, που έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη μεγάλο οπλοστάσιο πυροβόλων και πυραύλων κατάλληλων να πλήξουν πιθανούς στόχους στη Νότια Κορέα.

«Σήμερα το πρωί υπήρξε εκτόξευση στη Βόρεια Κορέα, που εκτιμάται ότι ήταν βολές εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων και ο στρατός μας παρακολουθεί την κατάσταση και διατηρεί στάση ετοιμότητας», ανέφερε σε ανακοίνωση το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας εκτόξευσε τέσσερις βολές γύρω στις 7:20 π.μ. (τοπική ώρα, 00.20 ώρα Ελλάδας) σε διάστημα περίπου μίας ώρας, από τη δυτική ακτή της χώρας προς αδιευκρίνιστη περιοχή στην επαρχία Νότια Πιονγκάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Πέρυσι, η Νότια Κορέα ενέκρινε τα σχέδια για την ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, αντίστοιχου με το «Iron Dome» («Σιδηρούς Θόλος») του Ισραήλ, προκειμένου να προστατευτεί από τα όπλα και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει η Βόρεια Κορέα.

Περίπου οι μισοί από τους 52 εκατ. κατοίκους της Νότιας Κορέας ζουν στη Σεούλ και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των όπλων και των εκτοξευτήρων πολλαπλών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα προχωρά φέτος σε εκτοξεύσεις πυραύλων με ασυνήθιστα υψηλούς ρυθμούς.

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να αρχίσει και πάλι τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ICBM, για πρώτη φορά από το 2017, ενώ οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση βρίσκονται σε τέλμα. Η Βόρεια Κορέα φαίνεται επίσης να ετοιμάζεται να εκτοξεύσει κατασκοπευτικό δορυφόρο, ενώ εντοπίστηκαν κατασκευαστικά έργα σε ανενεργό πεδίο πυρηνικών δοκιμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ