ΚΟΣΜΟΣ

Μαριούπολη: Αρπαγή και μεταφορά αμάχων σε ρωσικό έδαφος καταγγέλλουν οι τοπικές αρχές

Μαριούπολη: Αρπαγή και μεταφορά αμάχων σε ρωσικό έδαφος καταγγέλλουν οι τοπικές αρχές
Λεωφορείο με αμάχους από τη Μαριούπολη φθάνει στα συνόρα με τη Ρωσία στην περιοχή το Ροστόφ, 15 Μαρτίου 2022 ΕPA / ARKADY BUDNITSKY

«Τρόμος που θα μείνει στην μνήμη για τους επόμενους αιώνες» είναι η πολιορκία της Μαριούπολης δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που οι τοπικές αρχές της ρημαγμένης ουκρανικής πόλης καταγγέλλουν ότι χιλιάδες κάτοικοι αρπάχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις και έχουν μεταφερθεί διά της βίας στη Ρωσία. Τρομακτικές και ασύλληπτες οι αναφορές, εφόσον ευσταθούν, αναφέρει η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

«Την τελευταία εβδομάδα, πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο κανάλι του στο Telegram.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, μίλησε εξίσου για βίαιο εκτοπισμό περισσότερων από 1.000 κατοίκων στο ανατολικό τμήμα της πόλης προς την Ρωσία, χωρίς να προσδιορίσει πότε συνέβη αυτό.

Κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέστησαν «κέντρα ελέγχου», όπου «ταυτοποιούν τα τηλέφωνα» των κατοίκων της Μαριούπολης πριν κατασχέσουν τις ταυτότητές τους. «Στη συνέχεια, στέλνονται στην Ρωσία. Η τύχη τους από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι άγνωστη» ανέφερε.

Οι σχετικές καταγγελίες δεν έχουν επαληθευτεί επί του παρόντος από ανεξάρτητες πηγές.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν μεταδώσει τις τελευταίες ημέρες ότι λεωφορεία μετέφεραν από τη Μαριούπολη σε ρωσικό έδαφος πολλές εκατοντάδες ανθρώπους, που η Μόσχα αποκαλεί πρόσφυγες.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, έκανε λόγο για «τρομακτικές» και «ασύλληπτες» αναφορές, εφόσον ευσταθούν.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC επισήμανε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες, όμως προσέθεσε:

«Το θεωρώ απόλυτα τρομακτικό. Γνωρίζω ότι οι Ρώσοι επιχείρησαν να ανοίξουν έναν αποκαλούμενο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Λευκορωσία, καθώς και τη Ρωσία, και οι Ουκρανοί ξεκάθαρα αντέδρασαν. Το να εξαναγκάζεις ανθρώπους από την Ουκρανία να μεταβούν στη Ρωσία είναι εντελώς απαράδεκτο, είναι αδιανόητο. Είναι κάτι που πρέπει να επιβεβαιώσουμε, αλλά δεν το θεωρώ απίθανο για τους Ρώσους να έχουν προχωρήσει σε μία τέτοια τρομακτική ενέργεια».

Σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου, η Μαριούπολη του ουκρανικού νότου είναι πλέον μία πόλη κατεστραμμένη και βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη.

Η κατάληψή της ενέχει στρατηγική σημασία, καθώς θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Διαβάστε επίσης

Νέο ρωσικό πλήγμα σε καταφύγιο αμάχων - Χτύπησαν την σχολή Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη

CNN Greece Liveblog: Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ