ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι προς ισραηλινή Κνεσέτ: Η ρωσική επίθεση όπως η «Τελική Λύση» - Ζητά το «Iron Dome»

Ζελένσκι προς ισραηλινή Κνεσέτ: Η ρωσική επίθεση όπως η «Τελική Λύση» - Ζητά το «Iron Dome»
«Η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς βουλευτές Oficina de prensa de la presidencia de Ucrania via AP

Με την «Τελική Λύση», το ναζιστικό σχέδιο εξόντωσης των Εβραίων, συνέκρινε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στην Κνεσέτ, και κάλεσε το Ισραήλ να «κάνει μία επιλογή» υποστηρίζοντας έμπρακτα το Κίεβο με τη διάθεση του ισχυρού αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome). Κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ζελένσκι, οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας της Κνεσέτ και η αντίστοιχη ισραηλινή εθνική υπηρεσία απέκρουσαν σειρά κυβερνοεπιθέσεων με στόχο να διακοπεί η απευθείας μετάδοση, ανακοίνωσε το ισραηλινό κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια και έχουμε Δίκαιους που έκρυψαν Εβραίους, ήρθε η ώρα το Ισραήλ να κάνει την επιλογή του [...] Η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν» δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος διαθέτει εβραϊκές ρίζες.

Κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ της ρωσικής επίθεσης και της «Τελικής Λύσης», ο Ζελένσκι καυτηρίασε την απροθυμία του Ισραήλ να πουλήσει το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» την Ουκρανία.

«Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα και ότι σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων» δήλωσε.

«Μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί δεν μπορούμε να λάβουμε όπλα από εσάς, γιατί το Ισραήλ δεν έχει επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Ρωσία ή δεν ασκεί πίεση στις ρωσικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σας, αδέλφια και αδελφές, και τότε πρέπει να ζήσετε με την απάντησή σας» σημείωσε.

«Είναι δυνατό να κάνετε τη διαμεσολάβηση μεταξύ των χωρών, αλλά όχι μεταξύ καλού και κακού» προσέθεσε καθώς το Ισραήλ έχει υιοθετήσει μια προσεκτική στάση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επικαλούμενο τους προνομιακούς του δεσμούς και με τις δύο χώρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, προσπάθησε να ξεκινήσει μια διαμεσολάβηση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ταξιδεύοντας στη Μόσχα για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής και αυξάνοντας τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζελένσκι.

«Αναρωτιόμαστε γιατί το κράτος του Ισραήλ δεν μας δίνει όπλα» διερωτήθηκε ο Ζελένσκι. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Μπένετ έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα του Κιέβου για στρατιωτική βοήθεια.

Στην ομιλία, που μεταδόθηκε επίσης σε γιγαντοοθόνη σε μια μεγάλη πλατεία της ισραηλινής μητρόπολης Τελ Αβίβ, ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια τραγωδία για τους «Εβραίους και ολόκληρο τον κόσμο».

Διαβάστε επίσης

Ζελένσκι στο CNNi: Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση με τον Πούτιν

CNN Greece Liveblog: Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ