ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Διαρροή αμμωνίας σε χημικό εργοστάσιο στη Σούμι - «Βρείτε καταφύγιο» λένε οι αρχές

Ουκρανία: Διαρροή αμμωνίας σε χημικό εργοστάσιο στη Σούμι - «Βρείτε καταφύγιο» λένε οι αρχές
Σύμφωνα με τις αρχές, όλοι οι κάτοικοι σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Sumykhimprom, πρέπει να βρουν υπόγειο καταφύγιο για να μην εισπνεύσουν την τοξική αμμωνία (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Μία εξαιρετικά τοξική αμμωνία διαρρέει από το πρωί της Δευτέρας, 21 Μαρτίου, σε χημικό εργοστάσιο που βρίσκεται στην πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης Νοβοσέλιτσα να αναζητήσουν καταφύγιο από τη χημική ουσία, ιδίως σε υπόγειους και ισόγειους χώρους, και να αποφύγουν οπωσδήποτε την έκθεσή τους σε αυτήν — εν μέσω των συνεχιζόμενων σφοδρών μαχών ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, περιφερειάρχης στη Σούμι, είπε ότι πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας όλοι οι κάτοικοι σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Sumykhimprom, η οποία παράγει χημικά λιπάσματα διαφόρων τύπων. Η αμμωνία, είναι μια ουσία με ιδιαίτερα έντονη οσμή, και είναι ελαφρύτερη ακόμα και από το οξυγόνο.

Ο κ. Ζιβίτσκι δεν διευκρίνισε πώς προκλήθηκε η διαρροή. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε από την πλευρά του χθες Κυριακή, 20 Μαρτίου πως «ουκρανοί εθνικιστές» είχαν «παγιδεύσει» εγκαταστάσεις αποθήκευσης αμμωνίας και χλωρίου της βιομηχανίας Σουμιχιμπρόμ με εκρηκτικά με σκοπό «να προκαλέσουν μαζική δηλητηρίαση» σε περίπτωση εισόδου ρωσικών μονάδων στην πόλη.

Η Σούμι, βρίσκεται 350 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου. Είναι μία πόλη με περίπου 250.000 κατοίκους. Προς το παρόν δεν φαίνεται να απειλείται άμεσα από την αμμωνία λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε πρόσφατα τις αρχές της Ουκρανίας ότι καταρτίζουν σχέδια προκειμένου να διαπράξουν επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσουν τη Ρωσία. Δυτικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, επέστρεψαν την κατηγορία, ερίζοντας ότι η Ρωσία ψεύδεται και ότι εκείνη έχει σκοπό να κάνει χρήση χημικών όπλων.

Η πληροφορία αυτή για τη διαρροή αμμωνίας έρχεται λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο που έδωσε η Ρωσία στην Ουκρανία για παράδοση της Μαριούπολης και την άρνηση του Κιέβου να ανταποκριθεί στο αίτημα.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων», διεμήνυσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Η Μαριούπολη, κατά πλειονότητα ρωσόφωνη πόλη, συγκαταλέγεται στους βασικούς στόχους αυτής που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και εξαπέλυσε πριν από τρεισήμισι εβδομάδες. Πολιορκείται πρακτικά από την αρχή. Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, συνεργάτη του δημάρχου, πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 3.000 άμαχοι.

LIVE BLOG Πόλεμος Ουκρανία: Ώρα μηδέν για τη Μαριούπολη - Απέρριψε το τελεσίγραφο ο Ζελένσκι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ