ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: «Στάχτη» η Μαριούπολη, απόκοσμες εικόνες στο Κίεβο - Απορρίπτονται τα τελεσίγραφα

Πόλεμος Ουκρανία: «Στάχτη» η Μαριούπολη, απόκοσμες εικόνες στο Κίεβο - Απορρίπτονται τα τελεσίγραφα
Αεροφωτογραφία του ολοσχερώς κατεστραμμένου εμπορικού κέντρου μετά από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κίεβο της Ουκρανίας στις 21 Μαρτίου 2022 (Photo by Emin Sansar/Anadolu Agency via Getty Images)

Ευρείας κλίμακας επιθέσεις κατά αμάχων σε βορρά και νότο για 26η μέρα πραγματοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Κίεβο, Μαριούπολη και Οδησσός δέχονται σφοδρό σφυροκόπημα, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαμηνύει πως η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα από τη Ρωσία.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το βράδυ της Κυριακής εμπορικό κέντρο στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, αφού ο μέχρι στιγμής απολογισμός βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

Ολόκληρο το νότιο τμήμα του μεγάλου εμπορικού κέντρου στη συνοικία Ποντίλσκι καταστράφηκε, ενώ μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε κτήρια και αυτοκίνητα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα ότι χρησιμοποίησε υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει το εμπορικό κέντρο στο Κίεβο, το οποίο, όπως υποστηρίζει, είχε μετατραπεί από τον ουκρανικό στρατό σε αποθήκη πυρομαχικών.

«Υψηλής ακριβείας οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Μαρτίου μια ουκρανική μονάδα εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών και έναν χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών σε εμπορικό κέντρο που δεν λειτουργούσε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ σε δημοσιογράφους.

Η τελευταία έκθεση πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Άμυνας που δημοσιεύτηκε σήμερα, αναφέρει ότι ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων παραμένει πάνω από 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Στην έκθεση σημειώνεται, ωστόσο, ότι «παρά τη συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου, το Κίεβο παραμένει ο πρωταρχικός στρατιωτικός στόχος της Ρωσίας και είναι πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην προσπάθεια περικύκλωσης της πόλης τις επόμενες εβδομάδες».

Παράλληλα, οι Ρώσοι εντείνουν τις επιθέσεις του και στα νότια της χώρας. Τη Δευτέρα, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη-λιμάνι της Οδησσού. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχος έγιναν ορισμένα κτήρια κατοικιών στα περίχωρα της πόλης. Είναι η πρώτη φορά που χτυπήθηκαν κτήρια εκεί. Εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Το ρωσικό ναυτικό έχει αποκλείσει την Οδησσό, η οποία θεωρείται σημαντικός στρατηγικός και συμβολικός στόχος για τη Ρωσία. Αμερικανός αξιωματούχος Άμυνας είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν δει αυξημένη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα και εκτιμούν ότι μέρος των βομβαρδισμών γύρω από την Οδησσό προέρχεται από αυτά τα πολεμικά πλοία, αλλά ότι ακόμα δεν υπάρχει ένδειξη επικείμενης αμφίβιας επίθεσης κατά της Οδησσού.

Η Ρωσία έχει περισσότερα από δώδεκα πολεμικά πλοία στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων πλοίων αμφίβιων επιχειρήσεων, μαχητών επιφανείας, ναρκαλιευτικού και περιπολικών, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

«Στάχτη» η Μαριούπολη

Εντείνεται το ανθρωπιστικό δράμα στη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων σχεδόν από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί χωρίς πρόσβαση σε νερό, θέρμανση, ή ηλεκτρισμό, ενώ δυτικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου στην πόλη-λιμάνι.

Η πόλη μετατρέπεται σε στάχτες, αλλά θα επιβιώσει, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μετά το ρωσικό τελεσίγραφο -που συνοδεύτηκε από απειλές κατά των δημοτικών αρχών για «στρατοδικεία»- οι φόβοι για τους αμάχους της πόλης, ανάμεσά τους χιλιάδες ομογενείς, εντείνονται ακόμη περισσότερο.

Για «πολύ δύσκολη» κατάσταση έκανε επίσης σήμερα λόγο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξι Ρεζνίκοφ, δήλωσε ότι «οι υπερασπιστές της Μαριούπολης είχαν διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην καταστροφή των σχεδίων του εχθρού» και ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καθυστερήσει, ενώ αναγνώρισε μια «δύσκολη κατάσταση» σε εθνικό επίπεδο. Αντιμετωπίζοντας τόση μεγάλη ρωσική δύναμη πυρός στη Μαριούπολη, ο Ρέζνικοφ είπε στο Facebook.

«Τόσες δεκάδες χιλιάδες ζωές σε όλη την Ουκρανία σώθηκαν. Σήμερα η Μαριούπολη σώζει το Κίεβο, τη Ντνίπρο και την Οδησσό. Όλοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό» είπε μέσω Facebook o Ρεζνίκοφ.

Η Μαριούπολη, σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου, είναι μία πόλη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη, βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη. Εκτιμάται ότι το 90% των κτηρίων έχει καταστραφεί, με τις ουκρανικές αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2.300 θύματα άμαχοι.

Ζελένσκι: Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα

Η Ουκρανία «δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας», δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έναν περιφερειακό δημόσιο ιστότοπο.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας. Θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους», είπε στον ιστότοπο Suspilne, ο οποίος δημοσιεύει και ένα βίντεο αυτής της συνέντευξης.

«Λένε: "Εμείς (οι Ρώσοι) απευθύνουμε τελεσίγραφο, ιδού όλα τα σημεία, τηρήστε τα και κατόπιν θα σταματήσουμε τον πόλεμο": δεν είναι σωστό, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι «ο λαός είναι ενωμένος».

Η Μόσχα θα ήθελε για παράδειγμα να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, εξήγησε ο Ζελένσκι. Όμως «ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εδώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε.

«Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν», συνέχισε.

«Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σε αυτό το τελεσίγραφο, παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε.

Η Λευκορωσία ενδέχεται να επιτεθεί στην Ουκρανία σύντομα

Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ανησυχία της συμμαχίας ότι η Λευκορωσία μπορεί σύντομα να επιτεθεί στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να αφήσει τη Ρωσία να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

«Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας προετοιμάζει το έδαφος για να δικαιολογήσει μια λευκορωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και την επικείμενη ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ενώ η Λευκορωσία επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να ξεκινήσουν χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις, το ΝΑΤΟ δεν έχει δει κανένα σταθερό στοιχείο ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα συμμετείχαν απευθείας στον πόλεμο στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Κάνοντας μια περιγραφή της σύγκρουσης, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα του αδιεξόδου, με τις ουκρανικές δυνάμεις να εμποδίζουν τη Ρωσία να σημειώσει πρόοδο από την μία, αλλά τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να μην δείχνει καμία διάθεση να υποχωρήσει από την άλλη.

«Αν δεν βρισκόμαστε ήδη σε αδιέξοδο, πλησιάζουμε γρήγορα σε ένα. Η πραγματικότητα είναι ότι καμία πλευρά δεν έχει υπεροχή έναντι της άλλης», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. «Και είναι κάτι αξιόλογο αν σκεφτεί κανείς την ανισότητα στη δύναμη όταν ξεκίνησε αυτός ο αγώνας».

«Δεν φτάνεις σε αυτό το σημείο αν δεν έχεις κάνει μια σειρά από λάθη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ένα αδιέξοδο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, ωστόσο, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η Ρωσία έχει καταφύγει στη χρήση πιο βάναυσων όπλων εναντίον αμάχων στόχων από τότε που σταμάτησε η προέλασή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ