ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Πύραυλοι ισοπεδώνουν πόλεις - Εξαπλώνεται το φάσμα της ανθρωπιστικής καταστροφής

Πόλεμος Ουκρανία: Πύραυλοι ισοπεδώνουν πόλεις - Εξαπλώνεται το φάσμα της ανθρωπιστικής καταστροφής
Ερείπια που καπνίζουν στο Κίεβο AP Photo/Felipe Dana

Πασχίζοντας να κερδίσουν έδαφος στα μέτωπα της χερσαίας προέλασης και με τα ουκρανικά στρατεύματα να αντεπιτίθενται προς ανάκτηση εδάφων, οι ρωσικές δυνάμεις στρέφονται σε μπαράζ επιδρομών με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά στρατιωτικών και πολιτικών στόχων. Ο φόρος αίματος των αμάχων αυξάνεται· η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε «κόλαση επί γης» και το φάσμα της ανθρωπιστικής καταστροφής εξαπλώνεται πλέον σε πολλές ουκρανικές πόλεις, περιλαμβανομένων Χερσώνας, Χαρκόβου και Σούμι.

Στο Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να ακολουθήσουν τακτική πολιορκίας, ωστόσο δεν έχουν κατορθώσει να περικυκλώσουν την ουκρανική πρωτεύουσα, με συνέπεια να κλιμακώνουν τις αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με drones-«καμικάζι». Η χερσαία προέλαση έχει «καθηλωθεί» επί μία εβδομάδα σε απόσταση 14 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Κιέβου και 28 χιλιομέτρων ανατολικά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντίθετα ανέκτησαν έπειτα από σκληρές μάχες την πόλη Μακαρίβ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 64 χλμ από το Κίεβο, και έχει δεχθεί τις προηγούμενες ημέρες σφοδρό σφυροκόπημα. Αντεπίθεση διαφαίνεται ότι επιχειρεί να εξαπολύσει ο ουκρανικός στρατός προς ανάκτηση κατεχόμενων εδαφών και στο νότο, ιδίως το Μικολάιβ και τη Χερσώνα.

To αμερικανικό Πεντάγωνο αναφέρει πως «δεν έχουμε δει [σ.σ. πρόσφατα] καμία πραγματική πρόοδο από τους Ρώσους, οι οποίοι φέρονται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας, συντονισμού μεταξύ χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και σημαντικά προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Σε αυτό το πλαίσιο οι βομβαρδισμοί εντείνονται. Οι εκρήξεις στο Κίεβο είναι συνεχείς, με τη Ρωσία να χρησιμοποιεί πλέον και drone-«καμικάζι» . Τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε την Τρίτη σε επίθεση με αυτού του είδους μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κτήριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, στα βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Λόγω της απουσίας προόδου επί του εδάφους αυξάνονται ταυτόχρονα οι επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από πεδία εκτός του ουκρανικού αερίου χώρου με στόχο μεγάλες ουκρανικές πόλεις. Πέραν στρατιωτικών στόχων, βομβαρδίζονται όλο και περισσότερο κατοικίες και πολιτικές υποδομές σε μία διαφαινόμενη «επιχείρηση τρόμου» του άμαχου πληθυσμού. Τελευταίος στόχος, σιδηροδρομικός σταθμός στο Ντνίπρο στα κεντρικά, όπου έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος, ενώ η διέλευση αμαξοστοιχιών είναι πλέον αδύνατη.

Η Μαριούπολη την ίδια στιγμή βάλλεται πλέον και από θαλάσσης, όπως επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ. Επτά ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στην Αζοφική και συνολικά 21 στη Μαύρη Θάλασσα, κατά το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η Μαριούπολη είναι πλήρως αποκομμένη, βομβαρδίζεται ανηλεώς και τα ρωσικά στρατεύματα έχουν φθάσει στο κέντρο της πόλης, εντούτοις δεν έχει καταληφθεί. Η κυβέρνηση Ζελένσκι και οι δημοτικές αρχές απέρριψαν το ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης και κάθε ουκρανικής πόλης.

Με τον πόλεμο να συμπληρώνει πλέον σχεδόν ένα μήνα, η κατά τη Ρωσία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» σαφώς δεν οδεύει βάσει σχεδίου, όπως επιμένει το Κρεμλίνο. Εν μέσω αυτού που περιγράφεται από δυτικούς αναλυτές ως «στρατιωτικό αδιέξοδο», εντείνονται οι φόβοι και για εμπλοκή της Λευκορωσίας.

Κατά το αμερικανικό Πεντάγωνοι, «ενεργοί» στο ουκρανικό έδαφος βρίσκονται ήδη μισθοφόροι της διαβόητης Wagner, ενώ δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι επιχειρούν ξένοι μαχητές από τη Συρία ή άλλες χώρες.

Υπαρκτοί είναι και οι φόβοι για ενδεχόμενη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την προσεχή Πέμπτη θα «ζυγιστεί» η απάντηση της Συμμαχίας σε ανάλογο ενδεχόμενο, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα της Κίνας υπό το πρίσμα των ανησυχιών ότι μπορεί να παράσχει στρατιωτική ή/και οικονομική συνδρομή προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Κόλαση επί γης» η Μαριούπολη - Σε ανθρωπιστική κρίση βυθίζονται Χερσώνα και Χάρκοβο

Την ώρα, δε, που η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε «κόλαση επί γης», σε ανθρωπιστική κρίση βυθίζονται πλέον και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων της κατεχόμενης Χερσώνας, του Χαρκόβου και του Σούμι, όπου οι προμήθειες σε τρόφιμα εξαντλούνται, όπως αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπιστικής αρωγής.

Η Μαριούπολη είναι πλέον μία πόλη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη, παραδομένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όπου και κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός.

Οι περισσότεροι άμαχοι βρίσκονται σε καταφύγια με ελάχιστες έως καθόλου προμήθειες σε τρόφιμα, χωρίς πόσιμο νερό, ούτε θέρμανση εν μέσου ψύχους. Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι θέλουν να φύγουν από τη Μαριούπολη, όπως δεν μπορούν εξαιτίας της απουσίας ασφαλών διαδρόμων και των αδιάκοπων βομβαρδισμών.

Ανάλογη δραματική κατάσταση διαμορφώνεται στην κατεχόμενη Χερσώνα του ουκρανικού νότου, την πρώτη ουκρανική πόλη που τέθηκε υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, στις 2 Μαρτίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων για περίπου 300.000 ανθρώπους στην πόλη εξαντλούνται, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τους αμάχους να διαφύγουν προς τις περιοχές που ελέγχει η Ουκρανία.

«Τριακόσιοι χιλιάδες πολίτες της Χερσώνας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας του αποκλεισμού από τον ρωσικό στρατό. Οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων έχουν σχεδόν εξαντληθεί και όμως η Ρωσία αρνείται να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να απομακρυνθούν οι πολίτες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν αντεπίθεση για την ανάκτηση εδαφών στη νότια Ουκρανία που καταλήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες ημέρες της εισβολής, περιλαμβανομένης της Χερσώνας. Οι πολίτες στην ουκρανική πόλη αντιστέκονται βγαίνοντας στους δρόμους και διαδηλώνοντας κατά των ρωσικών δυνάμεων, με στρατιώτες να ανοίγουν πυρ εναντίον τους, όπως φαίνεται σε πλάνα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης των οποίων η γνησιότητα έχει επαληθευτεί από τους NYT.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Mercy Corps αναφέρει ότι και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, ανάμεσά τους το Χάρκοβο και το Σούμι στα βορειοανατολικά, έχουν περιέλθει στο φάσμα της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Οι προμήθειες σε τρόφιμα δεν ξεπερνούν τις τρεις με τέσσερις ημέρες.

«Mία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας αυτή τη στιγμή είναι η αδυναμία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι δήμοι στις περιοχές όπου μαίνονται οι πιο έντονες μάχες δεν διαθέτουν προμήθειες σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, που να επαρκούν για περισσότερες από τρεις ή τέσσερις ημέρες» δηλώνει ο συντονιστής της Mercy Corps Στιβ Γκόρντον, ο οποίος βρίσκεται στο Χάρκοβο, το οποίο έχει σφυροκοπηθεί ανηλεώς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Άνω του 70% του πληθυσμού στο Χάρκοβο και το Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία εξαρτάται πλήρως από την ανθρωπιστική βοήθεια, εκτιμά, κατά τα όσα μεταδίδει το CNNi.

«Πρόκειται για περιοχές, όπως το Σούμι, με 800.000 ανθρώπους να εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από βοήθεια που αποστέλλεται σε καθημερινή βάση. Οι πόλεις χρειάζονται τρόφιμα που επαρκούν τουλάχιστον για ένα μήνα, αποθηκευμένα σε διαφορετικούς χώρους, σε περίπτωση που δεχθούν πυρά» επισημάνει ο Στιβ Γκόρντον.

«Το σύστημα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας έχει καταρρεύσει πλήρως. Δεν βλέπουμε μία λειτουργική, συντονισμένη διεθνή προσπάθεια ανθρωπιστικής αρωγής που να καλύπτει το σύνολο της Ουκρανίας, όπως συχνά συμβαίνει σε άλλες εμπόλεμες ζώνες» αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας πως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται για να ζήσουν από μικρές ομάδες εθελοντών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα σε ομιλία του μέσω βιντεοσύνδεσης στο ιταλικό Κοινοβούλιο ότι ο ουκρανικός λαός βρίσκεται στο όριο της επιβίωσης, καλώντας εκ νέου τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει. «Σταματήστε έναν μόνον άνθρωπο, ώστε να επιβιώσουν εκατομμύρια Ουκρανοί» ανέφερε.

O Ζελένσκι είχε επισημάνει νωρίτερα πως η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε «στάχτες», με τις ουκρανικές αρχές να καλούν εκ νέου τη Ρωσία να επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και την έξοδο των αμάχων.

«Αξιώνουμε το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους» δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, στην ουκρανική τηλεόραση. Η ίδια κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν να φτάσουν ανθρωπιστικές προμήθειες στους κατοίκους της Χερσώνας, επίσης στο νότο.

Εκατό χιλιάδες άμαχοι θέλουν να φύγουν από τη μαρτυρική Μαριούπολη, όμως δεν μπορούν εξαιτίας της έλλειψης ασφαλών διαδρόμων που θα οδηγούν εκτός της πόλης, κατά την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι οι επιδρομές εμποδίζουν τις ομάδες διάσωσης να αποκτήσουν πρόσβαση στον χώρο του βομβαρδισμένου θεάτρου-καταφυγίου, όπου σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους κρύβονταν εκατοντάδες άνθρωποι. Η Ρωσία αρνείται ότι βομβάρδιστηκε το θέατρο, λέγοντας ότι τελούσε υπό τον έλεγχο του τάγματος Αζόφ και καταγγέλλοντας προβοκάτσια εθνικιστών.

Η Ουκρανία δεν θα παραδώσει πότε τη Μαριούπολη, το Χάρκοβο, το Κίεβο, και καμία πόλη στη Ρωσία, έχει διαμηνύσει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη σκιά των ρωσικών τελεγράφων, αναγγέλλοντας επίσης ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Ρωσία προς τερματισμό του πολέμου θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece σε Liveblog την 26η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ