ΚΟΣΜΟΣ

Στην Αγκυρα ο Ρούτε – Ενταξιάκες διαπραγματεύσεις ζήτησε και πάλι ο Ερντογάν

Στην Αγκυρα ο Ρούτε – Ενταξιάκες διαπραγματεύσεις ζήτησε και πάλι ο Ερντογάν
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός έγινε δεκτός στην Αγκυρα με ιδιαίτερη θέρμη από τον Τούρκο πρόεδρο AP Photo/Burhan Ozbilici

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε το αίτημά του να ξαναρχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

«Αναμένουμε από την ΕΕ να ανοίξει γρήγορα τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την Tελωνειακή Ένωση, χωρίς να ενδώσει σε κυνικούς υπολογισμούς» είπε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου έγιναν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και την Παρασκευή, που θα είναι αφιερωμένη στο Ουκρανικό.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, βρέθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα προσερχόμενος από τη Λιθουανία και την Πολωνία, στο πλαίσιο των επαφών του με κύριο αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην Άγκυρα έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος όπως και τις προηγούμενες ημέρες ανέδειξε τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας του μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, γεγονός που της επιτρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Δύση.

«Είμαστε οικονομικοί εταίροι. Έχουμε αυξήσει τον όγκο των μεταξύ μας εμπορικών συναλλαγών από 8 σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχουμε θέσει ως ενδιάμεσο στόχο τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια και 20 δισεκατομμύρια δολάρια ως τελικό στόχο. Σήμερα δεν εστιαζόμαστε μόνο στις διμερείς μας σχέσεις. Επικεντρωθήκαμε επίσης στις διεθνείς εξελίξεις. Συνεργαζόμαστε και σε πολυμερές επίπεδο. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και έχει μεγάλη πολιτική και οικονομική σημασία για τη Sυμμαχία» δήλωσε από την πλευρά του ο Μαρκ Ρούτε.

Αναφερόμενος στη Σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά και την απόφαση της Άγκυρας να τα κλείσει στα πολεμικά πλοία των εμπλεκόμενων μερών, ο Ολλανδός πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία κάνει αυτό που πρέπει, προσθέτοντας μάλιστα ότι ανταποκρίνεται με το παραπάνω σε ό,τι της αναλογεί και είναι από τις σπάνιες χώρες που συνομιλεί ταυτόχρονα και με τον Πούτιν και με τον Ζελένσκι.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί από την αρχή της κρίσης να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Αρνήθηκε όμως να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία.

Στα τέλη του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας ήταν «σε νεκρό σημείο» λόγω των αποφάσεων που λάμβανε η τουρκική ηγεσία και οι οποίες ήταν αντίθετες με τις αξίες της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ