ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Ζελένσκι: Ζητά τη διαμεσολάβηση του Πάπα – «Οι Ρώσοι πιλότοι θα πληρώσουν»

Ουκρανία - Ζελένσκι: Ζητά τη διαμεσολάβηση του Πάπα – «Οι Ρώσοι πιλότοι θα πληρώσουν»
Τη βοήθεια του Πάπα Φραγκίσκου ζητάει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να σταματήσει ο πόλεμος, καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται με αργούς ρυθμούς (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι συνομιλίες μεταξύ των Ουκρανών διαπραγματευτών και των Ρώσων για τη λήξη του πολέμου. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση», ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας και «βήμα-βήμα προχωράμε μπροστά», είπε ο ίδιος.

Σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι περίπου 100.000 κάτοικοι βρίσκονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Corriere della Sera: Ο Ζελένσκι ζήτησε τη μεσολάβηση του πάπα Φραγκίσκου

Με αναφορά στην τηλεφωνική συνομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πάπα Φραγκίσκο, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera γράφει ότι η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε τη διαμεσολάβηση του ποντίφικα για τον τερματισμό του πολέμου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρόεδρος Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος υπογράμμισε πόσο σημαντικός, θα ήταν ένας διαμεσολαβητικός ρόλος της Αγίας Έδρας για να τεθεί τέρμα στην τρομερή αυτή ανθρώπινη δοκιμασία.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα, ο πάπας Φραγκίσκος και ο Ουκρανός πρόεδρος συνομίλησαν τρεις φορές. «Ο πάπας τόνισε ότι η Αγία Έδρα προσεύχεται και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει ο πόλεμος», δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βατικανό.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, ότι ο Φραγκίσκος επέλεξε «να αφιερώσει τη Ρωσία και την Ουκρανία στην αγνότατη καρδιά της Παρθένου», με ειδική προσευχή που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

«Οι Ρώσοι πιλότοι δεν αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα των διαταγών τους»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε σήμερα ότι οι πιλότοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι δρουν στη χώρα του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, «θα λογοδοτήσουν».

«Θα το πληρώσετε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο», δήλωσε. «Σήμερα ή αύριο, δεν έχει και τόση σημασία. Το σημαντικό είναι πως είναι αναπόδραστο».

Αναφέρθηκε στον πιλότο ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη. «Αυτό θα συμβεί σε όποιον σκοτώνει τον λαό μας, τον ειρηνικό λαό μας στην ειρηνική χώρα μας», είπε.

Οι ρώσοι πιλότοι μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα των διαταγών που εκτελούν, συνέχισε. «Το να σκοτώνεις αμάχους είναι έγκλημα», επέμεινε.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της έχουν καταρρίψει περίπου 100 ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά από την έναρξη της εισβολής.

Ο ισχυρισμός αυτός δεν επαληθεύεται από άλλη πηγή.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο LIVEBLOG του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ