ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Kατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από τη G20 η Κίνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Kατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από τη G20 η Κίνα
Ο Ρώσος πρόεδρος σε προηγούμενη σύνοδο της G20 στην Ιαπωνία το 2019 Yuri Kadobnov/Pool Photo via AP

Η Κίνα τάσσεται κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από την επόμενη σύνοδο της G20, κάτι που εξετάζουν οι ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα μέλος (της G20), κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει μια άλλη χώρα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ουάνγκ Ουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την πλευρά τους οι Δυτικοί ετοιμάζονται να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 που θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η Πολωνία φέρεται ναπρότεινε στους Αμερικανούς αξιωματούχους να αντικαταστήσει τη Ρωσία και φέρεται να έλαβε θετική απάντηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η G20 είναι ένας όμιλος των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που στοχεύει στο συντονισμό της δράσης σε θέματα που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ανάπτυξης.

Ωστόσο σε μια τέτοια κίνηση, η οποία συγκαταλέγεται στις νέες πιθανές κυρώσεις κατά της Μόσχας, πιθανότατα θα ασκηθεί βέτο από άλλα κράτη της G20 - συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας, εκτιμούν αναλυτές.

Όπως αναφέρει το Reuters, ορισμένοι προβλέπουν ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της G7 ενδέχεται να μποϊκοτάρουν τις συναντήσεις της G20 φέτος.

Ο Πούτιν θέλει να παρευρεθεί στη σύνοδο

Πάντως, η ρωσίδα πρεσβεύτρια στην Τζακάρτα, δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πρόθεση να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι στην Ινδονησία.

«Όχι μόνο η G20, διάφοροι οργανισμοί προσπαθούν να αποβάλουν τη Ρωσία (...). Η αντίδραση της Δύσης είναι απόλυτα δυσανάλογη», υποστήριξε η Λουντμίλα Βορόμπιοβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία ήταν μέλος και της G7, ωστόσο αποκλείστηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

LIVEBLOG: 28η ημέρα σφοδρών μαχών σε Μαριούπολη, Χάρκοβο - Νέες κυρώσεις ετοιμάζει η Δύση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ