ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Μπορέλ: Η Ρωσία δεν θέλει τώρα κατάπαυση του πυρός

Πόλεμος Ουκρανία - Μπορέλ: Η Ρωσία δεν θέλει τώρα κατάπαυση του πυρός
Μπορέλ: «Αυτό που θέλει η Ρωσία είναι να έχει υπό την κατοχή της το έδαφος» AP Photo/Jean-Francois Badias

Την εκτίμηση ότι η ρωσική πλευρά δεν πρόκειται να καθίσει με σοβαρές προθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, αν δεν πετύχει πρώτα τους στρατιωτικούς στόχους της στο πεδίο των μαχών εξέφρασε ο κορυφαίος ευρωπαίος διπλωμάτης Σοζέπ Μπορέλ.

«Αυτήν την στιγμή, η Ρωσία δεν θέλει να καθήσει και να διαπραγματευθεί οτιδήποτε: αυτό που θέλει είναι να έχει υπό την κατοχή της το έδαφος», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

«Θέλει να περικυκλώσει καταλαμβάνοντας την ακτή μέχρι τα σύνορα με την Μολδαβία και να αποκόψει την Ουκρανία από την θάλασσα. Θα θέλει να διαπραγματευθεί πραγματικά όταν θα έχει διασφαλίσει μία θέση ισχύος».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να αποστέλλουν στρατιωτική βοήθεια στον στρατό της Ουκρανίας, διευκρίνισε ο Μπορέλ.

«Είναι σημαντικό διότι όλα θα αποφασισθούν εντός των 12 προσεχών ημερών. Αυτό που θα καθορίσει την Ιστορία είναι η ικανότητα των Ουκρανών να αντισταθούν».

Υπενθυμίζεται πως οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν πράσινο φως για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία .

Η ΕΕ θα συνεχίσει θα υποστηρίζει την Ουκρανία καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί δεινά «στον ουκρανικό πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Προηγούμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που εγκρίθηκε είχε αξία άλλων 500 εκατ. ευρώ. Η αποστολή όπλων σε κράτος-μη μέλος της ΕΕ που υφίσταται επίθεση αποτελεί ιστορική πρωτιά.

Ουκρανία: Πραξικόπημα κατά Πούτιν «βλέπει» Ρώσος πληροφοριοδότης – Πόλεμο φθοράς διεξάγει η Ρωσία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ