ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ για την Ουκρανία: Στο τραπέζι και η αποστολή πυραύλων κατά πλοίων

Σύνοδος ΝΑΤΟ για την Ουκρανία: Στο τραπέζι και η αποστολή πυραύλων κατά πλοίων
Την ίδια ώρα, αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η αποστολή αντιπλοϊκών πυραύλων στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην ουκρανική άμυνα AP Photo/Jamejam Online, Azin Haghighi

Να στηρίξουν την Ουκρανία παρέχοντάς της πυραύλους κατά πλοίων εξετάζουν κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους , δηλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ σήμερα.

«Έχουμε αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας για την παροχή πυραύλων κατά πλοίων στην Ουκρανία», επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

«Ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες τεχνικές προκλήσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αλλά είναι κάτι για το οποίο διαβουλευόμαστε με τους συμμάχους και πάνω στο οποίο έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε», τόνισε.

Παράλληλα ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ «πολλοί» ηγέτες εκτίμησαν ότι «η Κίνα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στη διεθνή κοινότητα» και ότι θα πρέπει «να εξακολουθήσουμε να ζητάμε από την Κίνα να μη στηρίζει τη Ρωσία στην επίθεσή της».

Την ίδια ώρα, αμερικανικά ΜΜΕ (19fortyfive, Forbes) υποστηρίζουν πως η αποστολή αντιπλοϊκών πυραύλων στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην ουκρανική άμυνα.

Γίνεται μάλιστα ειδική μνεία στο σύστημα Naval Strike Missile (NSM) το οποίο ήδη διαθέτουν χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία.

Ζελένσκι: Στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος παρενέβη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν ζήτησε την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία, ούτε τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Αντίθετα ζήτησε την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».

«Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, Οπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεομήνυμά του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram που απευθύνεται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας που συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες με θέμα τον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Ο ουκρανικός στρατός αντιστέκεται εδώ και έναν μήνα σε άνισες συνθήκες! Επαναλαμβάνω το ίδιο πράγμα εδώ και έναν μήνα».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα για χορήγηση καταδιωκτικών αεροσκαφών και τανκς, κυρίως για την άρση της πολιορκίας της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και της Μελιτόπολης, των πόλεων της νότιας Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό.

«Εχετε χιλιάδες καταδιωκτικά αεροσκάφη. Αλλά δεν μας έχετε δώσει ακόμη», είπε.

«Εχετε τουλάχιστον 20.000 τανκς (...) Η Ουκρανία έχει ζητήσει το ένα τοις εκατό του συνόλου των τανκς σας! Δώστε τα μας ή πουλήστε τα μας! Αλλά εξακολουθούμε να μην παίρνουμε ξεκάθαρη απάντηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ