ΚΟΣΜΟΣ

Αδιέξοδο για τα σημεία «κλειδιά» στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας

Αδιέξοδο για τα σημεία «κλειδιά» στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας
Tουλάχιστον 1.081 άμαχοι νεκροί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία AP Photo/Felipe Dana

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να διανύει την 30η μέρα, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες Μόσχας και Κιέβου επιβεβαιώνουν τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά και το μέχρι στιγμής αδιέξοδο στα βασικά σημεία διαπραγμάτευσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση πυρός.

Οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα είναι «πολύ δύσκολες», έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, απορρίπτοντας κάθε «συναίνεση» με τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο. Ο ίδιος απέρριψε αναφορές ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση τεσσάρων εκ των έξι σημείων «κλειδιών».

«Δεν υπάρχει συναίνεση με τη Ρωσία στα τέσσερα σημεία», έγραψε ο Κουλέμπα σε μια ανάρτηση στο Facebook.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία τηρεί σθεναρή στάση και δεν εγκαταλείπει τα αιτήματά της. Επιμένουμε, καταρχάς, σε μια εκεχειρία, σε εγγυήσεις ασφαλείας και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax, που αναμεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μόσχας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε σήμερα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έρχονται κοντά στο να κατανοήσουν δευτερεύοντα θέματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως έχει καταγραφεί περιορισμένη πρόοδος στα σημαντικότερα σημεία.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όλη την εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, σε μορφή τηλεδιάσκεψης και θα συνεχίσουμε αύριο», είπε ο Μεντίνσκι.

«Σε δευτερεύοντα θέματα, οι θέσεις συγκλίνουν. Εντούτοις, στα βασικά πολιτικά θέματα, στην πραγματικότητα προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα», σημείωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μόσχας.

Περισσότεροι από 1.000 άμαχοι νεκροί

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 1.081 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ σε 1.707 ανέρχονται οι άμαχοι που έχουν τραυματιστεί.

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία δήλωσε ότι οι παρατηρητές λαμβάνουν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στην Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων για έναν που φαίνεται ότι έχει 200 σορούς.

«Λαμβάνουμε αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους που βρίσκονται εκεί», δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάποια από τα στοιχεία που έχουν προέρχονται από δορυφορικές εικόνες.

Η Μπόγκνερ σημείωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην Ουκρανία ξεπερνούν τους 1.035 και πρόσθεσε ότι η ομάδα του ΟΗΕ διεξάγει έρευνα για αυτό που φαίνεται να είναι αδιάκριτες επιθέσεις και από τις δύο πλευρές στην σύγκρουση.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο LiveBlog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ