ΚΟΣΜΟΣ

Doha Forum - Ζοζέπ Μπορέλ: Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Doha Forum - Ζοζέπ Μπορέλ: Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
«Το Ιράν και οι διεθνείς δυνάμεις είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η οποία θα περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση σκληρών κυρώσεων» είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ AP

Ο ανώτατος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε το Σάββατο πως το Ιράν και οι διεθνείς δυνάμεις είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η οποία θα περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση σκληρών κυρώσεων.

Οι συνομιλίες ήταν κοντά σε συμφωνία μέχρι που η Ρωσία προέβαλε απαιτήσεις την τελευταία στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιμένοντας πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το εμπόριό της με το Ιράν.

Ο Μπορέλ έκανε τα σχόλια αυτά κατά την ομιλία του το Σάββατο στη Διεθνή Διάσκεψη Doha Forum.

Ο Ενρίκε Μόρα, ο συντονιστής της ΕΕ για τις συνομιλίες δήλωσε χθες, Παρασκευή, πως θα ταξιδέψει σήμερα στην Τεχεράνη προκειμένου να συναντηθεί με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέιν Αμιραμπνολαχιάν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως μια πυρηνική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθήσουν μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Όμως αξιωματούχοι των ΗΠΑ ήταν πιο επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους για τις προσπάθειες να αναβιώσει η συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ