ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Ο Πούτιν δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία» - Στο στόχαστρο των Ρώσων η Λβιβ

Μπάιντεν: «Ο Πούτιν δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία» - Στο στόχαστρο των Ρώσων η Λβιβ
Μαύρος καπνός έχει καλύψει τον ουρανό στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, το Σάββατο, 26 Μαρτίου (AP Photo/Nariman El-Mofty)

Αίσθηση προκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν όταν σε ομιλία του στην Πολωνία είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν  «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Από την πλευρά του, ο Πούτιν έστελνε με τον δικό του τρόπο μήνυμα στον Μπάιντεν: Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν στην Πολωνία, η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στα πολωνικά σύνορα.   

Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ότι υποννοούσε αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν ήταν μέχρι σήμερα σθεναρά ενάντια σε τέτοιες πρακτικές που σημάδεψαν τις επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών στο παρελθόν.

Ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τη δήλωση του προέδρου, ισχυριζόμενος ότι ο Μπάιντεν εννούσε «πως δεν επιτρέπεται στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή».

Στην ομιλία που εκφώνησε μπροστά από το Βασιλικό Κάστρο στη Βαρσοβία, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Ρωσία να μην διανοηθεί να κινηθεί ούτε ένα εκατοστό εντός ΝΑΟΤϊκού εδάφους.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία από το Air Force One με την ηγέτιδα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια.

Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε την Τσιχανόφσκαγια για την παρουσία της στην ομιλία του στη Βαρσοβία και «υπογράμμισε τη συνεχή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον Λευκορωσικό λαό στην υπεράσπιση και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Μπάιντεν: «Χασάπης» ο Πούτιν

Στην Πολωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε το πρωί συνομιλίες με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Ουκρανίας σε κατ’ιδίαν συναντήσεις στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου. Όπως σημείωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς τι πιστεύει για τον Ρώσο πρόεδρο και για το τι συνέβη στη Μαριούπολη, ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «χασάπη» και είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά την δήλωση της Μόσχας ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη «απελευθέρωση» της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς.

Σε μια σημαίνουσα, όπως την χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος, ομιλία μπροστά από το Βασιλικό Κάστρο στη Βαρσοβία, ο Μπάιντεν σε αυστηρό τόνο προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην διανοηθεί να κινηθεί ούτε ένα εκατοστό εντός εδάφους του ΝΑΤΟ.

AP Photo/Evan Vucci

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία. «Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος κλείνοντας την ομιλία του κάτι που ερμηνεύτηκε ως αλλαγή προσέγγισης από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στη Μόσχα. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι η φράση αυτή του Μπάιντεν, δεν αποτελούσε κάλεσμα για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», επισήμανε ο αξιωματούχος, μετά την ομιλία Μπάιντεν στη Βαρσοβία.

Το Κρεμλίνο, απαντώντας στις δηλώσεις Μπαίντεν, τόνισε από την πλευρά του πως «Δεν εναπόκειται στον Τζο Μπάιντεν να αποφασίσει εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραμείνει στην εξουσία».

Κατά την ομιλία του από την πολωνική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί στις υποχρεώσεις συλλογικής προστασίας που ορίζονται στον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ «με όλη τη δύναμη της συλλογικής μας δύναμης».

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν απαιτεί από την Αμερική να εμπλακεί άμεσα.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στην Ευρώπη για να εμπλακούν σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις, οι αμερικανικές δυνάμεις είναι εδώ για να υπερασπιστούν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία έχει «καταπνίξει τη δημοκρατία» με την εισβολή της στην Ουκρανία και αψήφησε τα ψέματα του Ρώσου προέδρου για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

«Τα τελευταία 30 χρόνια, οι δυνάμεις της απολυταρχίας έχουν αναβιώσει σε όλο τον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά της είναι γνωστά: περιφρόνηση για το κράτος δικαίου, περιφρόνηση για τη δημοκρατική ελευθερία, περιφρόνηση για την ίδια την αλήθεια», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στην κριτική του Ρώσου προέδρου στο ΝΑΤΟ.

«Ένας εγκληματίας θέλει να παρουσιάσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως ένα αυτοκρατορικό σχέδιο που στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο απέχει πάρα πολύ από την αλήθεια. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Ποτέ δεν επεδίωξε τον θάνατο της Ρωσίας», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Πούτιν έκανε την επιλογή να εμπλακεί σε πόλεμο, συνέχισε. «Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια άμεση πρόκληση για τη διεθνή βασισμένη σε κανόνες τάξη, που ιδρύθηκε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και απειλεί να μας επιστρέψει σε δεκαετίες πολέμου που ρήμαξαν την Ευρώπη προτού τεθεί σε εφαρμογή η διεθνής τάξη πραγμάτων. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό. Δεν μπορούμε», είπε.

Στη συνέχεια περιέγραψε τα βήματα για την αναχαίτιση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων και άλλων οικονομικών ενεργειών.

Στέλνοντας απευθείας μήνυμα στο ρωσικό λαό, τόνισε πως δεν είναι αυτοί ο εχθρός τους. «Πάντα μιλούσα ευθέως και ειλικρινά σε εσάς, τον ρωσικό λαό, επιτρέψτε μου να το πω αν μπορείτε να ακούσετε: Εσείς ο ρωσικός λαός δεν είστε εχθρός μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι καλωσορίζετε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων ή ότι δέχεστε νοσοκομεία, σχολεία, μαιευτήρια -για όνομα του Θεού- να χτυπηθούν με ρωσικούς πυραύλους και βόμβες», είπε ο Μπάιντεν.

«Είμαστε στο πλάι σας»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η Ουκρανία βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή της μάχης, στον αγώνα μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας, θεωρώντας την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της ως μέρος της μάχης πολλών δεκαετιών που διεξάγεται μεταξύ Δύσης και Κρεμλίνου.

«Το μήνυμά μου προς τον λαό της Ουκρανίας είναι ένα μήνυμα που έδωσα σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών και στον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, που πιστεύω ότι είναι εδώ απόψε: Είμαστε στο πλάι σας. Τελεία και παύλα», είπε ο Μπάιντεν, σε ομιλία που εκφώνησε μπροστά από το Βασιλικό Κάστρο στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Μπάιντεν απέτισε φόρο τιμής στους οικοδεσπότες του και στον επί αιώνες αγώνα της Πολωνίας για ελευθερία. Αναφέρθηκε στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η Πολωνία αναδύθηκε πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, και είπε ότι η ανάπτυξη της πολωνικής ελευθερίας είναι απόδειξη ότι η δημοκρατία θα νικήσει την απολυταρχία, αλλά δεν θα είναι μια εύκολη νίκη.

«Αναδυθήκαμε εκ νέου στη μεγάλη μάχη για την ελευθερία, μια μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας. Μεταξύ της ελευθερίας και της καταπίεσης. Ανάμεσα σε μια τάξη βασισμένη σε κανόνες και σε μια τάξη που διέπεται από ωμή βία», είπε ο Μπάιντεν. «Σε αυτή τη μάχη, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί ούτε σε μέρες ή μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για τον μακρύ αγώνα που έχουμε μπροστά μας».

Βομβαρδισμοί στη δυτική Ουκρανία

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν στην Πολωνία, η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στα πολωνικά σύνορα, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα-απάντηση στον Τζο Μπάιντεν.

Ένα μήνα και πλέον από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία βρέθηκε το Σάββατο στο στόχαστρο σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, τα πλήγματα σκόπευαν να στείλουν ένα μήνυμα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρισκόταν στη γειτονική Πολωνία.

Στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας ήχησαν αλλεπάλληλες σειρήνες συναγερμού, προειδοποιώντας τους πολίτες να προστατευτούν και να αναζητήσουν καταφύγια. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ανάμεσα στους στόχους ήταν μια αποθήκη καυσίμων, ενώ πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μαύρος καπνός κάλυψε τον ουρανό της πόλης, ενώ εκτός από τις σειρήνες συναγερμού, ακούγονταν και οι σειρήνες ασθενοφόρων.

«Σήμερα, δύο στρατηγικής σημασίας υποδομές επλήγησαν», είπε ο περιφερειακός κυβερνήτης Μαξίμ Κοζίτσκι, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης τύπου, την οποία διέκοψαν οι σειρήνες συναγερμού.

«Η μία εξ αυτών ήταν μια αποθήκη καυσίμων μέσα στην πόλη της Λβιβ, σε μια κατοικημένη περιοχή και η δεύτερη είναι ένας στρατιωτικός χώρος, ένα εργοστάσιο που βρίσκεται επίσης σε κατοικημένη περιοχή», εξήγησε, αναφέροντας πως αυτοί οι χώροι επλήγησαν από δύο βομβαρδισμούς ο καθένας.

«Πέντε άνθρωποι στο πρώτο σημείο χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας νεκρός.

«Με τα σημερινά πλήγματα, οι επιτιθέμενοι θέλουν να πουν «καλημέρα» στον πρόεδρο Μπάιντεν που βρίσκεται στην Πολωνία», δήλωσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Λβιβ Αντρίγι Σαντόβι.

Ο δήμαρχος του Λβιβ δημοσίευσε νωρίτερα ένα βίντεο στο Telegram, στο οποίο διακρίνεται ένα σχολείο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, από τον δεύτερο χώρο που επλήγη. «Τα παράθυρα έχουν σπάσει, όμως όλοι είναι ζωντανοί και αυτό είναι το σημαντικότερο», είπε.

«Τα πλήγματα των ρωσικών πυραύλων στην πόλη του Λβιβ είναι μια απόπειρα εκφοβισμού των Ουκρανών, των διπλωματών των δημοκρατικών χωρών που βρίσκονται στην πόλη», εκτιμά ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας Αντρίγι Ιέρμακ στο Telegram.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ