ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Μάλτα: Επανεξελέγη πρωθυπουργός ο Ρόμπερτ Αμπέλα

Εκλογές στη Μάλτα: Επανεξελέγη πρωθυπουργός ο Ρόμπερτ Αμπέλα
Ο πρωθυπουργός διεξήγαγε την εκστρατεία του με επίκεντρο τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να τον εμπιστευτούν (Ludovic Marin, Pool Photo via AP)

Ολοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στη Μάλτα καθώς το Σάββατο, 26 Μαρτίου, διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα, με φαβορί των σημερινό νικητή Ρόμπερτ Αμπέλα.

Ο Αμπέλα δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «συγκινημένος από το αποτέλεσμα». Αυτή είναι η τρίτη συναπτή νίκη για το Εργατικό Κόμμα του Αμπέλα.

Ο πρωθυπουργός διεξήγαγε την εκστρατεία του με επίκεντρο τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τον οικονομικό απολογισμό του κόμματός του έπειτα από εννέα χρόνια στην εξουσία.

Η κυβέρνηση παρουσιάζεται ενισχυμένη λόγω της καλής διαχείρισης της Covid-19, παρά το φάσμα της διαφθοράς που παραμένει ριζωμένη σε μια χώρα που τελεί ακόμη υπό το σοκ της δολοφονίας μιας ερευνητικής δημοσιογράφου.

Κάλεσε τους υποστηρικτές του να τον εμπιστευτούν

Όμως το μικρό μεσογειακό νησί, όπου το ποσοστό συμμετοχής υπερβαίνει γενικά το 90%, είδε την εκστρατεία αυτή να επισκιάζεται από τις ανησυχίες που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και η εικόνα του Εργατικού Κόμματος παραμένει συνδεδεμένη με τις κατηγορίες για διαφθορά που αποκάλυψε η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλiζία, η δολοφονία της οποίας τον Οκτώβριο του 2017 προκάλεσε σοκ στη χώρα και σε όλο τον κόσμο.

Αφού επικρίθηκε για προσπάθειες να επηρεάσει την έρευνα, ο Τζόζεφ Μουσκάτ εγκατέλειψε τον πρωθυπουργικό θώκο στις αρχές του 2020. Ο διάδοχός του έλαβε μέτρα για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου, που θεωρούνται ακόμη ανεπαρκή από τους ακτιβιστές κατά της διαφθοράς και την οικογένεια της Καρουάνα Γκαλιζία.

Στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωσή του, ο Αμπέλα κάλεσε τους υποστηρικτές του να τον «εμπιστευθούν», ώστε να μπορέσει «να συνεχίσει να αλλάζει τα πράγματα».

Η Μάλτα, που βρίσκεται ανοικτά της Σικελίας, είναι η πιο μικρή και η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: περίπου 516.000 άνθρωποι κατοικούν σε 316 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πρώην βρετανική αποικία, με τον καθολικισμό ως θρησκεία του κράτους, οικοδόμησε μια ανθούσα οικονομία που στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, τις εξωχώριες εταιρείες και τα διαδικτυακά παιχνίδια, αλλά αντιμετωπίζει κατηγορίες που την παρουσιάζουν ως φορολογικό παράδεισο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ