ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - G7: «Οχι» σε πληρωμές αερίου σε ρούβλια - Με διακοπή προμηθειών απειλεί η Ρωσία

Πόλεμος Ουκρανία - G7: «Οχι» σε πληρωμές αερίου σε ρούβλια - Με διακοπή προμηθειών απειλεί η Ρωσία
«Η άρνηση της G7 μπορεί να οδηγήσει σε μια αδιαμφισβήτητη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου» δηλώνει Ρώσος βουλευτής AP Photo/Michael Sohn

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών των επτά μεγαλύτερων ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη (G7) απορρίπτουν τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που ζήτησε από τις «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που προμηθεύονται σε ρούβλια.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπε στους δημοσιογράφους ότι «όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν πλήρως ότι θα ήταν μια μονόπλευρη και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων».

Ο Χάμπεκ είπε ότι «η πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι αποδεκτή και θα παροτρύνουμε τις εταιρείες που επηρεάζονται να μην ακολουθήσουν το αίτημα του Πούτιν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ότι αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συντονίσουν τη θέση τους και ότι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν επίσης παρόντες.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε προθεσμία έως την 31η Μαρτίου στο υπουργικό συμβούλιο, στην Κεντρική Τράπεζα και στην Gazprom για να πραγματοποιήσουν αλλαγή νομίσματος για χώρες που έχουν προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, όταν αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μαζί με την Τράπεζα της Ρωσίας και την εταιρεία Gazprom, θα πρέπει να εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων για την αλλαγή του νομίσματος πληρωμής σε ρούβλια όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες χώρες που έχουν εισαγάγει περιοριστικά μέτρα κατά πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ρωσικών νομικών προσώπων», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος βουλευτής, Ιβάν Αμπράμοβ, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι η άρνηση της G7 να καταβάλει τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται σε ρούβλια μπορεί να οδηγήσει σε μια αδιαμφισβήτητη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.

Ο Αμπράμοφ είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο LiveBlog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ