ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης ζητά ο δήμαρχος - «Βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών»

Ουκρανία: Πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης ζητά ο δήμαρχος - «Βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών»
Δραματικές ώρες για τους αμάχους της Μαριούπολης AP Photo/Vadim Ghirda

Προειδοποιώντας για απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, απευθύνει δραματική έκκληση για βοήθεια προς απομάκρυνση των 160.000 έως 170.000 αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι στην μαρτυρική πόλη. «Βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» δηλώνει ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, τονίζοντας πως η πόλη πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και πλήρως. Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της δημοτικής αρχής για τις απώλειες αμάχων· σε 27 ημέρες πολιορκίας της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί 5.000 πολίτες, ανάμεσά τους 210 παιδιά...

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εξακολουθούν να μην επιτρέπουν την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού της Μαριούπολης. Ανέφερε ότι 26 λεωφορεία είναι έτοιμα για την απομάκρυνση των πολιτών, όμως τα ρωσικά στρατεύματα δεν εγγυώνται την ασφαλή μετακίνηση των αμάχων.

«Δεν είναι όλα στο χέρι μας. Μας εμπαίζουν. Δυστυχώς βρισκόμαστε σήμερα στα χέρια των κατακτητών» δήλωσε μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Βάσει των εκτιμήσεών μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη σήμερα, όπου είναι αδύνατον να ζήσουν διότι δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θέρμανση» ανέφερε ο Μποϊτσένκο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει τη Μαριούπολη για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς αμφότερες η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να εγγυηθούν ασφαλή διέλευση.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι δεν θα ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους, επικαλούμενη πληροφορίες ότι μπορεί να υπάρξουν ρωσικές «προκλήσεις» κατά μήκος των διαδρομών.

Η Μαριούπολη με πληθυσμό 400.000 κατοίκων -περιλαμβανομένων Ελλήνων- προ της ρωσικής εισβολής είναι πλέον μία πόλη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη, παραδομένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη. Σχεδόν το 90% των κτηρίων της πόλης έχει καταστραφεί από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς.

Σε σημερινή ανακοίνωση της δημοτικής αρχής αναφέρεται ότι 140.000 πολίτες είχαν εγκαταλείψει τη Μαριούπολη πριν τον αποκλεισμό, και άλλοι 150.000 κατόρθωσαν να διαφύγουν στη συνέχεια. Παγιδευμένοι παραμένουν στην πόλη έως και 170.000 άνθρωποι.

Ως προς τις απώλειες άμαχου πληθυσμού, κατά την ανακοίνωση οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους φθάνουν τους 5.000. Ανάμεσά τους βρίσκονται 210 παιδιά.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει χθες, Κυριακή, στο πρακτορείο UNIAN, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο κατηγόρησε το ρωσικό στρατό για τη διάπραξη «γενοκτονίας».

«Η αποστολή τους είναι να εξαλείψουν την πόλη από προσώπου γης μαζί τους κατοίκους της» ανέφερε ο ίδιος. Επέμεινε ωστόσο, τουλάχιστον έως χθες, ότι η πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Αμυντικοί αναλυτές όμως διαβλέπουν ότι είναι ζήτημα χρόνου να πέσει η στρατηγική πόλη, αν δεν έχει συμβεί ήδη.

Στις σημερινές δηλώσεις του ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε ότι δεν είναι σαφές εάν μαίνονται ακόμη οδομαχίες στο κέντρο της πόλης.

Η κατάληψή της Μαριούπολης έχει στρατηγική σημασία για το Κρεμλίνο, καθώς θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ