ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Με συμπτώματα που παραπέμπουν σε δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές

WSJ: Με συμπτώματα που παραπέμπουν σε δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές
AP Photo/Lefteris Pitarakis (Φωτ. αρχείου)

Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί ειρηνευτικοί διαπραγματευτές εκδήλωσαν συμπτώματα που που προσιδιάζουν σε δηλητηρίαση μετά από συνάντηση στο Κίεβο νωρίτερα αυτό το μήνα, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα στη Wall Street Journal.

Μετά τη συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς -ο οποίος πηγαινοέρχεται μεταξύ Μόσχας, Λβιβ και άλλων τόπων διαπραγμάτευσης έχοντας ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας- και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής εκδήλωσαν συμπτώματα που περιελάμβαναν ερεθισμό στα μάτια και ξεφλούδισμα δέρματος στα πρόσωπα και στα χέρια τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι ίδιοι φέρονται να καταδεικνύουν ως υπεύθυνους «σκληροπυρηνικούς» της Μόσχας, εκτιμώντας ότι ήθελαν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Πρόσωπο από το περιβάλλον Αμπράμοβιτς είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.

Ο Ρώσος μεγιστάνας και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, έχουν αναρρώσει έκτοτε και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, αναφέρει η WSJ. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμπράμοβιτς, δεν εκδήλωσε παρόμοια συμπτώματα, ενώ ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε πως δεν είχε πληροφορίες για υπόνοιες δηλητηρίασης.

Οι ειδικοί που τους εξέτασαν είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Το Κρεμλίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα της WSJ για σχόλιο σχετικά με τις υπόνοιες δηλητηρίασης.

Η έρευνα έγινε από τον δημοσιογράφο Κρίστο Γκρόζεφ του Bellingcat, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια ομάδα του Κρεμλίνου δηλητηρίασε τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με νευροπαράγοντα το 2020. Ο Γκρόζεφ είπε ότι είδε εικόνες των συμπτωμάτωνς στον Αμπράμοβιτς και τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, αλλά εξήγησε πως ήταν αδύνατη η έγκαιρη συλλογή δειγμάτων στη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ, μέσω της οποίας ταξίδευαν, επειδή οι ίδιοι βιάζονταν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη.

Μέχρι τη στιγμή που μια γερμανική ιατροδικαστική ομάδα με την απαιτούμενη τεχνογνωσία ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει μια εξέταση, είχε περάσει πολύς χρόνος για να εντοπιστεί το ύποπτο δηλητήριο, είπε.

«Δεν είχε σκοπό να σκοτώσει, ήταν απλώς μια προειδοποίηση», είπε ο κ. Γκρόζεφ.

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο LiveBlog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ