ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - AFP: Στη Μαριούπολη ο ηγέτης των Τσετσένων Καντίροφ

Ουκρανία - AFP: Στη Μαριούπολη ο ηγέτης των Τσετσένων Καντίροφ
AP Photo / Musa Sadulayev

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη τη Δευτέρα στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα στρατεύματά του, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον της πόλης που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ βρίσκεται στη Μαριούπολη για να ενισχύσει το ηθικό των μαχητών μας», δήλωσε ο Ακμέντ Ντουντάγιεφ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Καντίροφ, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Το RIA Novosti δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο Καντίροφ να ποζάρει εν μέσω 30 ένοπλων ανδρών, μέσα σε έναν κλειστό χώρο, δηλώνοντας πως το στιγμιότυπο τραβήχτηκε στη Μαριούπολη.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η ρωσική τηλεόραση πρόβαλε, από την άλλη, εικόνες που δείχνουν μια συνάντηση μεταξύ του Καντίροφ και ενός άνδρα που παρουσιάστηκε ως ένας Ρώσος στρατηγός, ο Αντρέι Μορντβίτσεφ, ο οποίος σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό έχει σκοτωθεί.

Το AFP δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς με ανεξάρτητο τρόπο.

Στα βίντεο που ανήρτησε στο κανάλι του στο Telegram ο Καντίροφ, Τσετσένοι ένοπλοι εμφανίζονται να πυροβολούν με αυτόματα όπλα στους δρόμους της κατεστραμμένης Μαριούπολης και να κάνουν έρευνες από κτήριο σε κτήριο.

Σε ένα από τα βίντεο, που κοινοποιήθηκε από τον Τσετσένο πολέμαρχο, εμφανόζονται Τσετσένοι στρατιώτες να πανηγυρίζουν καθώς η κάμερα γυρνούσε για να δείξει τις σκελετωμένες πολυκατοικίες. Οι στρατιώτες, ντυμένοι με στολές παραλλαγής και πλήρη στρατιωτική εξάρτυση, σηκώνουν τις γροθιές τους στην κάμερα και ακούγονται να φωνάζουν «Αλάχου άκμπαρ».

Στο κανάλι του στο Telegram, ο Καντίροφ ισχυρίζεται ότι οι μαχητές του καθαρίζουν «την παριοχή από τους ναζί».


Πριν από πέντε ημέρες, σε βίντεο που ανήρτησε στο κανάλι του στο YouTube, Τσετσένοι στρατιώτες εμφανίζονταν να αναχωρούν με ρωσικά αεροπλάνα για την Ουκρανία.

Ο Καντίροφ, τον οποίο κατηγορούν μη κυβερνητικές οργανώσεις για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Δημοκρατία του, στον Καύκασο, μεταφόρτωσε προ ημερών και ένα άλλο βίντεο στην πλατφόρμα Telegram βίντεο στο οποίο εικονιζόταν με στρατιωτική περιβολή να μελετά σχέδια και χάρτες μαζί με στρατιωτικούς γύρω από τραπέζι σε αίθουσα.

«Θα σας δείξουμε (...) ότι η ρωσική πρακτική σε μαθαίνει τον πόλεμο καλύτερα από την ξένη θεωρία και τις προτροπές των στρατιωτικών συμβούλων», γαινόταν να δηλώνει.

«Μπορείτε να χαλαρώσετε (...). Δεν χρειάζεται να μας ψάχνετε, θα σας βρούμε εμείς», έλεγε.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή, θεωρείται απόλυτα πιστός στο Κρεμλίνο και έχει υπό τις διαταγές του παραστρατιωτική δύναμη γνωστή με την ονομασία «καντιρόφτσι».

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που εικόνιζαν πλατεία στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, γεμάτη στρατιώτες που έλεγαν πως αναχωρούσαν για την Ουκρανία.

Οι δυνάμεις του κ. Καντίροφ έχουν κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία.

Live blog: Με συμπτώματα δηλητηρίασης Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί απεσταλμένοι - «Στα χέρια του κατακτητή η Μαριούπολη» λέει ο δήμαρχός της

ΔΗΜΟΦΙΛΗ