ΚΟΣΜΟΣ

Διαπραγμάτευση Ρωσίας - Ουκρανίας: Τα αιτήματα των Ουκρανών στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης

Διαπραγμάτευση Ρωσίας - Ουκρανίας: Τα αιτήματα των Ουκρανών στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης
Οι προτάσεις είναι οι πιο λεπτομερείς και συγκεκριμένες που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα η Ουκρανία. AP Photo / Uncredited / Turkish Presidency

Η Ουκρανία, στις συνομιλίες που είχε με την Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, πρότεινε την υιοθέτηση καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ή θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, δήλωσαν Ουκρανοί διαπραγματευτές την Τρίτη.

Οι προτάσεις είναι οι πιο λεπτομερείς και συγκεκριμένες που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα η Ουκρανία. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι οι προτάσεις του Κιέβου προς τη Μόσχα, όπως ακριβώς διατυπώθηκαν στη διαπραγμάτευση στην Κωνσταντινούπολη, δεν αντιτίθενται στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, δήλωσαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας κατά τα πρότυπα του άρθρου 5 της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της ρήτρας συλλογικής άμυνας.

Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πιθανών εγγυητών ασφαλείας.

«Εάν καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να καθορίσει πραγματικά το σημερινό καθεστώς της ως μια χώρα μη ενταγμένη σε κάποιο συνασπισμό και ως μια μη πυρηνική δύναμη με τη μορφή μόνιμης ουδετερότητας», δήλωσε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες βάσεις στο έδαφος μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικά τμήματα στο έδαφος μας, και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικό –πολιτική συμμαχία», δήλωσε σε σχόλιο του στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος μας θα πραγματοποιούνται με την συγκατάθεση των εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε.

«Στις τρέχουσες ουκρανικές προτάσεις υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν μια συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Ρωσίας.

Ποντόλιακ: Οποιαδήποτε συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα από τον ουκρανικό λαό

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το CNNi, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος εάν θα εγκρίνουν ή όχι οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα συνδέει το καθεστώς της ουδετερότητας με τις εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας τους.

«Θα είναι ένα δημοψήφισμα, στο οποίο όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας θα εκφράσουν τη θέση τους επί της συμφωνίας, ήτοι πως θα δουλέψει όλο αυτό», δήλωσε ο κ. Ποντόλιακ στην κρατική ουκρανική τηλεόραση.

«Μόνο μετά την αποδοχή της θα μπορούσε η όποια συμφωνία να οδηγηθεί προς επικύρωση από τα κοινοβούλια των εγγυητριών χωρών και την ουκρανική βουλή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να έχει τη στήριξη του ουκρανικού λαού γι' αυτή τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ