ΚΟΣΜΟΣ

Θύμα παραπληροφορόρησης ο Πούτιν για τις ρωσικές «επιχειρήσεις» στην Ουκρανία;

Θύμα παραπληροφορόρησης ο Πούτιν για τις ρωσικές «επιχειρήσεις» στην Ουκρανία;
Για ελλιπείς ή υπερβολικά αισιόδοξες αναφορές για τη ρωσική προέλαση στην Ουκρανία κάνουν λόγο αμερικανικές πηγές Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Το γύρο του κόσμου κάνουν τις τελευταίες ώρες πληροφορίες από αμερικανικές υπηρεσίες που μεταφέρουν ότι στενοί συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν τον είχαν παραπληροφορήσει για τον πόλεμο, φοβούμενοι την αντίδρασή του.

Οι New York Times δημοσίευσαν ρεπορτάζ που παρουσιάζει αποχαρακτηρισμένες μυστικές πληροφορίες των ΗΠΑ, οι οποίες δείχνουν ότι η παραπληροφόρηση προκάλεσε δυσπιστία και πυροδότησε εντάσεις μεταξύ του Πούτιν και του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος ήταν από τα πιο έμπιστα μέλη του στενού κύκλου του Κρεμλίνου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αυστηρή απομόνωση του Πούτιν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η προθυμία του να καταδικάσει δημόσια τους συμβούλους συνέβαλε στο να λαμβάνει ελλιπείς ή υπερβολικά αισιόδοξες αναφορές για την πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων.

Οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι η δημοσιοποίηση των απόρρητων πληροφοριών ήταν μέρος της πολύμηνης εκστρατείας στον πόλεμο της ενημέρωσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι ο κ. Πούτιν «αισθάνθηκε παραπλανημένος από τον ρωσικό στρατό» και αυτό είχε ως αποτέλεσμα «επίμονη ένταση μεταξύ του Πούτιν και της στρατιωτικής του ηγεσίας».

«Ο πόλεμος του Πούτιν ήταν μια στρατηγική γκάφα που άφησε τη Ρωσία πιο αδύναμη μακροπρόθεσμα και ολοένα και πιο απομονωμένη στην παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις «ενοχλητικές» επειδή ένας ανενημέρωτος Πούτιν θα δυσκολευόταν να ηγηθει μιας προσπάθειας τερματισμού της σύγκρουσης μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Το άλλο πράγμα είναι ότι δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει ένας ηγέτης σαν αυτόν όταν παίρνει άσχημα νέα», υπογράμμισε.

LIVEBLOG: Προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη - Ζελένσκι: «Δεν πιστεύουμε κανέναν»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ