ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις από τον πρωθυπουργό

Ιράκ: Υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις από τον πρωθυπουργό
REUTERS/Thaier Al-Sudani

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι κι άλλοι πολιτικοί ηγέτες υποσχέθηκαν σήμερα ότι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της βαθιάς κρίσης που ταλαιπωρούν τη χώρα.

Οι δηλώσεις αυτές, έγιναν καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές, εισέβαλαν χθες μέσα στο κοινοβούλιο, που βρίσκεται εντός της πράσινης γραμμής, στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

Η πολιτική διαμάχη έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες κυρίως από τις προσπάθειες του Αμπάντι ν' αντικαταστήσει υπουργούς της κυβέρνησης, από τεχνοκράτες, σε μια προσπάθεια τερματισμού της διαφθοράς. Το κοινοβούλιο, που στερείται της απαραίτητης πολιτικής ενότητας απέτυχε να ψηφίσει σχετική πρόταση, επιτείνοντας τις συνθήκες πολιτικής αναταραχής.

Υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ εισέβαλαν χθες στην πράσινη γραμμή και μπήκαν στο κοινοβούλιο, καθώς ο Σαντρ επιδιώκει την ψήφιση της πρότασης των μεταρρυθμίσεων και το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά.

Από την άλλη μεριά, τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα είναι αντίθετα στην υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων, καθώς φοβούνται ότι θα περιορίσουν τα προνόμια που απολαμβάνει η πολιτική ελίτ, για περισσότερο από μια δεκαετία στην ιρακινή πρωτεύουσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ