ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας νεκρός από πυρά εναντίον ανθρωπιστικού κονβόι κοντά στο Τσερνίχιβ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας νεκρός από πυρά εναντίον ανθρωπιστικού κονβόι κοντά στο Τσερνίχιβ
Μετά τη Μαριούπολη στο νότο, το Τσερνίχιβ, με πληθυσμό 280.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς AP Photo/Yuriy Vasilenko

Για έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες από ρωσικά πυρά που έπληξαν κονβόι πέντε λεωφορείων, που μετέφεραν εθελοντές προς το Τσερνίχιβ, κάνουν λόγο οι ουκρανικές αρχές. Στην υπό πολιορκία πόλη του ουκρανικού βορρά εξελίσσεται η δεύτερη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τη Μαριούπολη, με δεκάδες χιλιάδες αμάχους να παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς τρόφιμα, νερό και θέρμανση.

«Οι Ρώσοι μαχητές πυροβόλησαν εναντίον ενός κονβόι εθελοντών κοντά στο Τσερνίχιβ. Πέντε λεωφορεία που κατευθύνονταν προς την πόλη για να απομακρύνουν αμάχους βρέθηκαν στο στόχαστρο των πυρών» δήλωσε η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επιφορτισμένη με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά», ανέφερε η ίδια.

Η Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι «δεν αφήνουν την παραμικρή πιθανότητα να απομακρυνθούν άμαχοι από το υπό πολιορκία Τσερνίχιβ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι να έχουν απομείνει χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό και χωρίς θέρμανση».

Μετά τη Μαριούπολη στον νότο, το Τσερνίχιβ, με πληθυσμό 280.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από βομβαρδισμούς, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία έχει κάνει λόγο για εν εξελίξει «προγραμματισμένη αναδιατάξη» των δυνάμεων γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ και επικέντρωση «στο τελικό στάδιο της επιχείρησης για την απελευθέρωση» του Ντονμπάς.

Μετά το πέρας των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, η Μόσχα είχε επίσης εκδώσει ανακοίνωση περί «δραστικής μείωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας» στον ουκρανικό Βορρά. Ωστόσο, το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίστηκε χθες, Τετάρτη, τόσο στο Κίεβο, όσο και στο Τσερνίχιβ, με τον δήμαρχο της πόλης να κάνει μάλιστα λόγο για «κολοσσιαία» επίθεση.

Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η Μαριούπολη και ένας «διάδρομος» μεταξύ δύο ανατολικών πόλεων της Ουκρανίας, του Ιζιούμ και της Βολνοβάχα, γίνονται τα βασικά μέτωπα μάχης στην Ουκρανία.

«[Η Ρωσία] αποσύρει δυνάμεις στην περιοχή του Κιέβου, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το ίδιο συμβαίνει στην περιοχή του Τσερνίχιφ» επισήμανε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Παράλληλα, ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Γκρούζεβιτς, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις,

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη σχετικά με την άμυνα στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Ολεξάντρ Γκρούζεβιτς είπε: «Ο εχθρός έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιθετικές δυνατότητές του, όμως οι δυνάμεις που παραμένουν περιμετρικά του Κιέβου δεν είναι μικρές».

Ο ρωσικός στρατός «ανασυντάσσει» αυτή τη στιγμή «τις δυνάμεις του για να επιτεθεί» στην ανατολική και νότια Ουκρανία, εκτίμησε ταυτόχρονα ο επικεφαλής της 92ης ταξιαρχίας, που υπερασπίζεται το Χάρκοβο (βορειοανατολικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας όπου η κατάσταση είναι «σταθερή».

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία δεν υποχωρεί αλλά ανασυντάσσεται

Στις προσπάθειες της Ρωσίας να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρουσιάζοντας σήμερα, Πέμπτη, την ετήσια έκθεση της Συμμαχίας για το 2021. Οι ρωσικές δυνάμεις «δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται» στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αναμένει «πρόσθετες επιθέσεις» από τη Μόσχα, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως είπε, η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις και ως εκ τούτου αναμένονται πρόσθετες επιθετικές ενέργειες που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη οδύνη.

«Η Ρωσία λέει συνεχώς ψέματα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να τερματίσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο. Να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της. Και να συμμετάσχει σε συνομιλίες καλή τη πίστη».

CNN Greece Liveblog: Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ