ΚΟΣΜΟΣ

Ζεράρ Ντεπαρτιέ: Από θαυμαστής, επικριτής του Πούτιν - «Ο λαός δεν ευθύνεται για τις ακρότητές του»

Ζεράρ Ντεπαρτιέ: Από θαυμαστής, επικριτής του Πούτιν - «Ο λαός δεν ευθύνεται για τις ακρότητές του»
Φωτογραφία από συνάντηση του Γάλλου ηθοποιού με τον Ρώσο πρόεδρο το 2013 AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service

Από θαυμαστής του Βλαντιμίρ Πούτιν ο δημοφιλής ηθοποιόςΖεράρ Ντεπαρντιέ, έγινε επικριτής του μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Γάλλος αστέρας επέκρινε τις «τρελές, απαράδεκτες ακρότητες» του Ρώσου προέδρου.

Ο Ντεπαρντιέ, ο οποίος το 2013 έλαβε την ρωσική υπηκοότητα, δήλωσε την Πέμπτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο:

«Ο ρωσικός λαός δεν ευθύνεται για τις τρελές, απαράδεκτες ακρότητες των ηγετών του, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν».

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι θα δωρίσει όλα τα έσοδα από τις τρεις συναυλίες του στο Παρίσι (1-3 Απριλίου) στους «Ουκρανούς, θύματα αυτού του αδελφοκτόνου πολέμου».

Το 2013 ο Πούτιν χορήγησε στον Ντεπαρντιέ την ρωσική υπηκοότητα προκαλώντας κατακραυγή στη Γαλλία δεδομένου ότι ο ηθοποιός κατηγορείται ότι εγκατέλειψε την πατρίδα του για να αποφύγει να φορολογηθεί με έναν νέο φόρο για τους εκατομμυριούχους.

Ο ηθοποιός έλαβε το νέο διαβατήριό του από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο στην εξοχική κατοικία του Ρώσου προέδρου στη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα, επαινούσε συχνά τη Ρωσία, αποκαλώντας την «μεγάλη δημοκρατία» και τον ίδιο τον Πούτιν.

Ιερό τέρας της έβδομης τέχνης και διεθνής κινηματογραφικός σταρ, αιώνιος καλοφαγάς και μπον βιβέρ, ο Ντεπαρντιέ γοήτευσε τη Γαλλία και στη συνέχεια όλο τον κόσμο στα 50 χρόνια της καριέρας του, προκαλώντας ταυτόχρονα και ανάμεικτα συναισθήματα με τις κατά καιρούς προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις του.

Χαρακτήρας πληθωρικός και απρόβλεπτος, ο Ντεπαρντιέ έπαιξε σε πλήθος ταινιών, από τον νεαρό περιθωριακό στην ταινία «Ο χορός των διεφθαρμένων» έως τον απολαυστικό Οβελίξ, τον διαχρονικό Σιρανό ντε Μπερζεράκ και τον Γιάννη Αγιάννη στους «Αθλίους», δοκιμάζοντας όλα τα στιλ και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ονόματα του γαλλικού κινηματογράφου.

Παρά την μεγάλη φήμη που απέκτησε, επικρίθηκε έντονα για την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας, ενώ το όνομά του ενεπλάκη σε έρευνα εις βάρος του για «βιασμούς» και «σεξουαλικές επιθέσεις».

Ο ηθοποιός βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας στο Παρίσι, για δύο «βιασμούς» και «σεξουαλικές επιθέσεις» που φέρεται να διέπραξε σε βάρος νεαρής ηθοποιού το καλοκαίρι του 2018.

Ο ίδιος είχε απορρίψει τις κατηγορίες σε βάρος του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ