ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το πρώτο εργατικό συνδικάτο εντός της Amazon είναι γεγονός

ΗΠΑ: Το πρώτο εργατικό συνδικάτο εντός της Amazon είναι γεγονός
Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποδειχθεί ορόσημο για την Amazon και το ευρύτερο εργατικό κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες AP/Eduardo Munoz Avarez

Οι εργαζόμενοι σε μια αποθήκη της Amazon στη Νέα Υόρκη ψήφισαν για τη σύσταση του πρώτου αμερικανικού συνδικάτου στην 27χρονη ιστορία του τεχνολογικού γίγαντα, με αφορμή έναν απολυμένο υπάλληλο.

Πιο αναλυτικά, οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση στο Staten Island της Νέας Υόρκης, γνωστή ως JFK8, ψήφισαν υπέρ του σχηματισμού ενός σωματείου με μια νεοσύστατη οργάνωση που ονομάζεται Amazon Labor Union (ALU), η οποία ξεκίνησε από νυν και πρώην υπαλλήλους αποθήκης.

Καταγράφηκαν 2.654 ψήφοι υπέρ της σύστασης του οργάνου και 2.131 ψήφοι κατά, στο τέλος της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της καταμέτρησης των ψήφων, την Παρασκευή. Από περίπου 8.325 ψηφοφόρους, 4.785 άσκησαν το δικαίωμά τους.

Σε δήλωση μετά την ψηφοφορία, η Amazon άφησε να εννοηθεί ότι διερευνά νομικές οδούς ώστε να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.

«Είμαστε απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα των εκλογών στο Staten Island γιατί πιστεύουμε ότι η άμεση σχέση με την εταιρεία είναι καλύτερη για τους υπαλλήλους μας», ανέφερε η Amazon στη δήλωση. «Αξιολογούμε τις επιλογές μας».

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποδειχθεί ορόσημο για την Amazon και το ευρύτερο εργατικό κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ψηφοφορία του συνδικάτου έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο η Amazon, ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης της χώρας, συνεργάζεται με μερίδα του τεράστιου εργατικού δυναμικού της.

Ο Τζον Λόγκαν, καθηγητής εργασιακών σπουδών στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, χαρακτήρισε τη νίκη της ALU ως «προηγούμενο». Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει πραγματικά μεγαλύτερο έπαθλο για τα συνδικάτα από το να κερδίζεις στην Amazon».

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, ο Κρίστιαν Σμολς, πρόεδρος της ALU που είναι σε μεγάλο βαθμό το πρόσωπο της οργάνωσης, ενώθηκε με πλήθος άλλων άλλων εργατικών ομάδων που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Μπρούκλιν για να γιορτάσουν τη νίκη.

By Sara Ashley O'Brien, CNNi Business

ΔΗΜΟΦΙΛΗ