ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστειλαν διαδήλωση στην κατεχόμενη Ενερχοντάρ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστειλαν διαδήλωση στην κατεχόμενη Ενερχοντάρ
Διαδηλώσεις ανά τον κόσμο κατά της ρωσικής στην Ουκρανία. Στιγμιότυπο από αντιπολεμική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη AP Photo/Francisco Seco

Οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν με βομβίδες κρότου-λάμψης διαδήλωση Ουκρανών στην κεντρική πλατεία της κατεχόμενης πόλης Ενερχοντάρ στην νότια περιφέρεια της Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης. Οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι οι κάτοικοι δέχθηκαν ακόμη και πυρά πυροβολικού από τα ρωσικά στρατεύματα.

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την Λιουντμίνα Ντενισόβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Σήμερα στο Ενερχοντάρ οι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν και πάλι για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook.

«Οι κατακτητές χρησιμοποίησαν βομβίδες κρότου και άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον των κατοίκων. Τέσσερις άνθρωποι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα» ανέφερε η ίδια.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο δείχνουν ανθρώπους να φεύγουν τρέχοντας από κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ γύρω σημειώνονται εκρήξεις και υψώνονται σύννεφα λευκού καπνού.

«Ορισμένοι διαδηλωτές οδηγήθηκαν δια της βίας σε αστυνομικά οχήματα και μεταφέρθηκαν σε άγνωστο σημείο», ανέφερε η Λιουντμίνα Ντενισόβα, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι «τρομοκρατούν τον πληθυσμό» από την ημέρα που κατέλαβαν την πόλη, στις αρχές Μαρτίου.

Η ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας, Energoatom, ανήρτησε επίσης βίντεο στο Telegram, στο οποίο φαίνονται εκρήξεις στην κεντρική πλατεία όπου είχε συγκεντρωθεί το πλήθος.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

«Η πόλη συνταράχθηκε από τον ήχο εκρήξεων και μαζικά πυρά. Τρομοκρατημένοι πολίτες τράπηκαν σε φυγή» αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση.

Η γνησιότητα του βίντεο έχει επαληθευτεί από το BBC, όχι και οι ουκρανικές καταγγελίες για πυρά πυροβολικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ