ΚΟΣΜΟΣ

Διαφοροποιείται η Σλοβακία: Θα πληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια «εάν χρειαστεί»

Διαφοροποιείται η Σλοβακία: Θα πληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια «εάν χρειαστεί»
Ρωγμές στην κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της απαίτησης του Βλαντιμίρ Πούτιν AP Photo/Martin Meissner

Διαφοροποιείται από την κοινή γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Σλοβακία ανακοινώνοντας, διά του υπουργού Οικονομικών Ρίτσαρντ Σούλικ, ότι θα πληρώνει σε ρούβλια τις προμήθειες  φυσικού αερίου, εφόσον χρειαστεί, δεδομένου ότι δεν μπορεί να αποκοπεί από τις ρωσικές ροές που καλύπτουν το 85% των αναγκών της.

Ωστόσο, σημειώνει ότι στηρίζει τη λήψη κοινής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει απαιτήσει να καταβάλλονται σε ρούβλια οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που παραδίδει η Ρωσία, εντούτοις η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβάσεις σε ευρώ ή σε δολάρια δεν θα ικανοποιήσουν το αίτημα.

«Το αέριο δεν πρέπει να σταματήσει» είπε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Ρίτσαρντ Σούλικ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι RTVS την Κυριακή. «Αν υπάρχει όρος να πληρώνουμε σε ρούβλια, τότε θα πληρώσουμε σε ρούβλια» δήλωσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Σλοβακία θα συνεχίσει να εργάζεται με την ΕΕ για την υιοθέτηση κοινής στάσης, και η χώρα του έχει στη διάθεσή της έξι εβδομάδες για να βρει μία λύση μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή, στις 20 Μαΐου. Ο σλοβακικος πάροχος SPP ανέφερε ότι πλήρωσε τον Μάρτιο σε ευρώ, όπως ορίζει η σύμβασή του.

Στον αντίποδα, η Λιθουανία σταμάτησε πλήρως την εισαγωγή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, βάσει ανακοίνωσης του υπουργείου Ενέργειας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί χωρίς εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τις αρχές του μήνα. Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία του λιθουανικού διαχειριστή δικτύου που δείχνουν ότι δεν έγινε εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης μεταξύ Λιθουανίας και Λευκορωσίας στις 2 Απριλίου.

«Είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ μεταξύ των χωρών εφοδιασμού της Gazprom που ανεξαρτοποιείται από τον ρωσικό εφοδιασμό φυσικού αερίου και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής και έγκαιρων αποφάσεων για τις υποδομές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Νταινίους Κρέιβις υπογράμμισε στην ανακοίνωσή τουτ.

Βερολίνο, Λονδίνο και Παρίσι απορρίπτουν τον «εκβιασμό» Πούτιν

Η Γερμανία και η Γαλλία, που βασίζονται κατά μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απέρριψει την απαίτηση Πούτιν για πληρωμές του φυσικού αερίου -μέσω ρωσικών τραπεζών- σε ρούβλια.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συνθήκες βάσει των οποίων η Βρετανία θα πλήρωνε με ρούβλια το ρωσικό αέριο, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση.

Την ίδια στιγμή, στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωνε ότι η κίνηση Πούτιν αποτελεί ένδειξη της οικονομικής και χρηματοοικονομικής «απελπισίας» της Μόσχας που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις.

Οι εταιρείες φυσικού αερίου «θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», διαμήνυσε από πλευράς του ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

«Είδαμε τις συμβάσεις. Ορίζουν ότι οι πληρωμές γίνονται κατά κανόνα σε ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις σε δολάρια. Κατέστησα σαφές στον Ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει. Οι εταιρείες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», επισήμανε έπειτα από τηλεφωνική εβδομάδα που είχε προ ημερών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή ένα εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποστήριξε η απόφαση Πούτιν ισοδυναμεί με «εκβιασμό» και προσέθεσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Πούτιν: Πληρωμές σε ρούβλια, αλλιώς η στρόφιγγα κλείνει

Μιλώντας για «οικονομικό πόλεμο» σε βάρος της Ρωσίας που μαίνεται ήδη εδώ και χρόνια και αντεπιτιθέμενος στις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα την περασμένη Πέμπτη βάσει του οποίου οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν -μέσω ρωσικών τραπεζών- σε ρούβλια τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Παρασκευή 1η Απριλίου, ειδάλλως προειδοποίησε ότι τα συμβόλαια πρόκειται να ανασταλλούν.

Από 1ης Απριλίου ο Ρώσος πρόεδρος απαίτησε οι ξένοι αγοραστές να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς στην Gazprombank για να καταβάλλονται στο εξής οι πληρωμές για τις προμήθειες φυσικού αερίου, με τη ρωσική τράπεζα -που εξαιρείται από το καθεστώς των κυρώσεων- να αναλαμβάνει εν συνεχεία τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε και εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία. Αυτό σημαίνει ότι τα ισχύοντα συμβόλαια θα σταματήσουν» προειδοποίησε.

«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατόπιν της υπογραφής του διατάγματος.

Το διάταγμα καθορίζει το μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα, η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια.

Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν.

Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom.

Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ