ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία ξεκινά έρευνα για τις θηριωδίες στην Μπούτσα- Ζαχάροβα: «Προβοκάτσια και παραγγελία των ΗΠΑ»

Η Ρωσία ξεκινά έρευνα για τις θηριωδίες στην Μπούτσα- Ζαχάροβα: «Προβοκάτσια και παραγγελία των ΗΠΑ»
O επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε να διεξαχθεί επίσημη εξέταση για τα γεγονότα AP Photo/Vadim Ghirda

Επιμένει η Ρωσία πως οι συνταρακτικές εικόνες σφαγής στην Μπούτσα που προκάλεσαν σοκ πλανήτη, είναι «προβοκάτσια» από την Ουκρανία.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε να διεξαχθεί επίσημη εξέταση για τα γεγονότα μετά τις κατηγορίες του Κιέβου εναντίον των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, έδωσε εντολή να αρχίσει έρευνα στη βάση ότι η Ουκρανία διέδωσε «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούτσα, ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση που εξέδωσε.

Ζαχάροβα: «Παραγγελία των ΗΠΑ για να κατηγορηθεί η Ρωσία»

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το οπτικό υλικό με νεκρούς αμάχους στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας «παραγγέλθηκε» από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο σχεδίου για να κατηγορηθεί η Ρωσία.

«Ποιοί είναι αυθεντία στην προβοκάτσια; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», σημείωσε την Κυριακή σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως είπε η Ζαχάροβα, η άμεση κατακραυγή της Δύσης για τις εικόνες αυτές με τους νεκρούς αμάχους υποδηλώνει ότι το θέμα εντάσσεται σε ένα σχέδιο με στόχο να αμαυρωθεί η φήμη της Ρωσίας.

«Στην περίπτωση αυτή μου φαίνεται ότι το γεγονός πως οι δηλώσεις αυτές (για τη Ρωσία) έγιναν κατά τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση αυτού του υλικού δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιός 'παρήγγειλε' αυτό το θέμα».

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι ερευνούν την πιθανότητα διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων εκατοντάδων ανθρώπων --κάποιοι από τους οποίους ήταν δεμένοι και είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση-- τα οποία ήταν διάσπαρτα γύρω από πόλεις έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι φωτογραφίες και το οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από την Μπούτσα αποτελούν «πρόκληση» σχεδιασμένη για να διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι εικόνες ήταν «μια ακόμη στημένη παράσταση από το καθεστώς του Κιέβου».

Όλες οι εξελίξεις για την Ουκρανία στο live blog του CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ