ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ανεξάρτητη έρευνα για τη σφαγή στην Μπούτσα ξεκινά η Μόσχα

Ουκρανία: Ανεξάρτητη έρευνα για τη σφαγή στην Μπούτσα ξεκινά η Μόσχα
Συγκλονιστικές εικόνες μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων από την Μπούτσα, ενώ ήδη πληθαίνουν οι φωνές που κατηγορούν τη Μόσχα για «έγκλημα πολέμου»

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ερευνών της ΡωσίαςΑλεξάντερ Μπαστρίκιν, έδωσε τη Δευτέρα εντολή στην υπηρεσία του να αναλύσει τις αναφορές για τους θανάτους αμάχων στο προάστιο του Κιέβου, Μπούτσα και να ξεκινήσει ανεξάρτητη προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν.

Σύμφωνα με το CNNi, είχε προηγηθεί η διάψευση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας περί οποιασδήποτε εμπλοκής στο συγκεκριμένο περιστατικό.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο πλαίσιο συκοφάντησης του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κοινοποίησε σε δυτικά ΜΜΕ βίντεο που τραβήχτηκαν στην πόλη της Μπούτσα, στην περιφέρεια του Κιέβου, ως αποδεικτικά στοιχεία για τη σφαγή αμάχων», δήλωσε ο κ. Μπαστρίκιν

Την ίδια στιγμή, οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από την Μπούτσα, προκαλούν αποτροπιασμό, καθώς απεικονίζονται σοροί ανθρώπων να κείτονται στη μέση του δρόμου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ζητήσει να υπάρξει κατεπείγουσα συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εικόνες σφαγής στην Μπούτσα, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι «προβοκάτσιες όπως αυτή στην Μπούτσα συνιστούν ευθεία απειλή για τη διεθνή ασφάλεια».

Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «ενορχήστρωσε μια ψεύτικη επίθεση στην Μπούτσα».

Για γενοκτονία στη Μπούτσα μιλούν Ισπανία - Πολωνία: Σύγκριση του Πούτιν με Χίτλερ και Στάλιν

Η Βρετανία θα πιέσει για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας θα επισκεφθεί σήμερα την Πολωνία για να ζητήσει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο της, καθώς οι μεγάλες δυτικές χώρες συνεργάζονται ώστε να αυξήσουν την πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη δείξει ότι λαμβάνει στα σοβαρά την διπλωματία. Μια σκληρή προσέγγιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και από τους συμμάχους μας είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ουκρανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις», είπε η Τρας.

«Η Βρετανία έχει ηγηθεί της επιβολής κυρώσεων για να πληγεί η πολεμική μηχανή του Πούτιν. Θα κάνουμε περισσότερα για να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και άλλους να κάνουν περισσότερα», συμπλήρωσε η ίδια.

Η Τρας αναμένεται αργότερα σήμερα να συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, την Βαρσοβία, και αύριο Τρίτη με τον πολωνό ομόλογό της Ζμπίγκνιεφ Ράου.

Η Βρετανία, πρώην μέλος της ΕΕ, έχει συντονιστεί με τους διεθνείς συμμάχους της για να επιβληθούν κυρώσεις σε σημαντικές ρωσικές βιομηχανίες και στην ρωσική ελίτ με στόχο να πληγεί η ρωσική οικονομία ως απάντηση προς την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως προσθέτει η ανακοίνωση, η Τρας θα μεταβεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους συμμάχους της χώρας της στην G7 και στο NATO.

Όλες οι εξελίξεις για την Ουκρανία στο live blog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ