ΚΟΣΜΟΣ

Επέστρεψαν κλεμμένα σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου μέσα σε τσάντα δώρου

Επέστρεψαν κλεμμένα σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου μέσα σε τσάντα δώρου
Τα σημειωματάρια χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1830 (Stuart Roberts/Cambridge University Library via AP)

Δύο σημειωματάρια τα οποία χρονολογούνται από τα τέλη του 1830 και αξίζουν πολλά εκατομμύρια λίρες, έπειτα από παγκόσμια έκκληση αλλά και την αναφορά του BBC σε αυτό, οι ιθύνοντες της κλοπής, φαίνεται πως μετάνιωσαν για την πράξη τους και αποφάσισαν να τα επιστρέψουν σε μορφή ....δώρου.  

Σε ένα από τα δύο μικρά σημειωματάρια, περιλαμβάνεται το «δέντρο ζωής» του επιστήμονα. «Είμαι πολύ χαρούμενη» δηλώνει η βιβλιοθηκάριος του πανεπιστημίου, Δρ. Τζέσικα Γκάρντνερ.

«Είναι σε καλή κατάσταση. Είναι στο σπίτι τους. Είναι ασφαλή», λέει η ίδια.

Ποιος πραγματικά επέστρεψε τα δύο σημειωματάρια σε μέγεθος καρτ ποστάλ είναι ένα ερώτημα για τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, τα άφησαν ανώνυμα σε μία φωτεινή ροζ τσάντα δώρου, που περιείχε τα δύο ευρήματα και έναν απλό καφέ φάκελο στον οποίο ήταν ένα σύντομο σημείωμα γραμμένο στον υπολογιστή που έλεγε: «Καλό Πάσχα».

Μέσα σε αυτό υπήρχαν τα δύο σημειωματάρια τυλιγμένα σε μία μεμβράνη. Το πακέτο το άφησαν σε ένα σημείο που δεν υπήρχε σύστημα παρακολούθησης από τις κάμερες.

«Έτρεμα», έλεγε η κυρία Γκάρντνερ μόλις έλαβε την τσάντα και το περιεχόμενό της για πρώτη φορά στις 9 Μαρτίου. Αλλά ήμουν πολύ προσεκτική μέχρι να διαπιστώσω τι ακριβώς είναι» πρόσθεσε η ίδια.

Εν τω μεταξύ, μεσολάβησαν πέντε ημέρες μέχρι να δοθεί άδεια από την αστυνομία για να ανοιχτεί η μεμβράνη και να επιβεβαιωθεί το γνήσιο του περιεχομένου.

Η ίδια λέει πως έκλαιγε, όταν τα είδε μπροστά της, γιατί δεν φαντάζονταν ότι θα ζούσε ποτέ κάτι τέτοιο. Σκέφτηκε ότι μπορεί να χρειάζονταν χρόνια έρευνας μέχρι να επιστρέψουν και πως η ανακούφιση που ένιωσε ήταν μεγάλη.

Τα σημειωματάρια χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1830 μετά την επιστροφή του Δαρβίνου από τα νησιά Γκαλαπάγκος. Σε μια σελίδα τους, σχεδίασε ένα σκίτσο με ένα δέντρο, το οποίο τον ενέπνευσε στη θεωρία για την εξέλιξη του ανθρώπου. Έπειτα από 20 χρόνια αποτέλεσε την κεντρική θεωρία στο πρωτοποριακό του έργο «On the Origin of Species».

Ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης στο Cambridge, Jim Secord υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: «η θεωρία της φυσικής επιλογής και της εξέλιξης είναι ίσως η πιο σημαντική θεωρία στις περιβαλλοντικές επιστήμες της ζωής και της γης και αυτά είναι τα σημειωματάρια στα οποία συντάχθηκε αυτή η θεωρία….Είναι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα έγγραφα σε ολόκληρη την ιστορία της επιστήμης», προσθέτει ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ