ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έξοδος» αμάχων από το Ντονμπάς πριν τη μεγάλη ρωσική επίθεση

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έξοδος» αμάχων από το Ντονμπάς πριν τη μεγάλη ρωσική επίθεση
Η κηδεία του Ουκρανού στρατιώτη Ντμίτρι Ζελίσκο που πέθανε μαχόμενος τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στο Χάρκοβο, 3 Απριλίου 2022 Photo by Joe Raedle/Getty Images

Σε φυγή τρέπονται άμαχοι από τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και του Χαρκόβου, καθώς επίκειται μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού με στόχευση τον έλεγχο του συνόλου του Ντονμπάς και την «ένωση» με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέο στάδιο, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον Αμερικανό επιτελάρχη Μαρκ Μίλεϊ να μιλούν αμφότεροι για σύγκρουση που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Η «έξοδος» των αμάχων του Ντονμπάς έρχεται υπό τη σκιά της σφαγής που αποκαλύφθηκε στην Μπούτσα μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς και τις εικόνες σχεδόν ολοσχερούς καταστροφής της Μποροντιάνκα, όπου κατ' εκτίμηση των ουκρανικών αρχών ο απολογισμός μπορεί να αποδειχθεί ακόμη βαρύτερος.

Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν, κυνηγώντας τον πολύ καλά κρυμμένο πλούτο του Βλαντιμίρ Πούτιν, νέες κυρώσεις που «αγγίζουν» τις δύο κόρες του Ρώσου προέδρου. Η Ουάσινγκτον έβαλε στο στόχαστρο τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, ενώ απαγορεύει κάθε αμερικανική επένδυση στη χώρα.

Ως προς τις δρομολογούμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε «απάντηση» της σφαγής στην Μπούτσα, διαφαίνεται ότι ανακύπτουν εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας για εμπάργκο στον άνθρακα, κατ' εισήγηση της Κομισιόν.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται την Πέμπτη στο Coreper, και εφόσον οι κυρώσεις της ΕΕ εγκριθούν θα είναι οι σκληρότερες που έχει επιβάλλει το ευρωπαϊκό μπλοκ στη Ρωσία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής -όμως και πάλι θα επικριθούν ως ανεπαρκείς από την Ουκρανία. «Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα. Αλλά πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα» παραδέχθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κρίσιμες διαβουλεύσεις βρίσκονται την ίδια στιγμή σε εξέλιξη στο ΝΑΤΟ, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να «προϊδεάζει» πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει χρόνια -ενώ ήδη μετρά οκτώ έτη η σύγκρουση που ξέσπασε μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντινμπάς μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

«Ουδεμία ένδειξη έχουμε ότι έχει μεταβληθεί η φιλοδοξία του Βλαντιμίρ Πούτιν να ελέγξει ολόκληρη την Ουκρανία, συνεπώς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό μπορεί να κρατήσει για πολύ καιρό, μήνες, ακόμη και χρόνια» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προσερχόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας που συνεχίζονται την Πέμπτη.

Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του αρχηγού του Μεικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μάρκ Μίλεϊ, ο οποίος έκανε λόγο ενώπιον του Κογκρέσου για παρατεταμένο πόλεμο, λέγοντας επίσης πως η παγκόσμια αστάθεια εντείνεται και οι πιθανότητες για «σημαντική διεθνή σύρραξη αυξάνονται».

Σε αυτό το συνολικό πλαίσιο, επί τάπητος τίθεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και το «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία, καθώς πλέον η Συμμαχία επιταχύνει την προσαρμογή της σε περιβάλλον αναβαθμισμένου στρατηγικού κινδύνου.

Την ίδια στιγμή, στη Μόσχα στην πρώτη του αντίδραση μετά τη διεθνή κατακραυγή για τις θηριωδίες στην Μπούτσα και το «κατηγορώ» για εγκλήματα πολέμου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια του καθεστώτος του Κιέβου».

Κίεβο προς αμάχους του Ντονμπάς: «Φύγετε τώρα» - Υπό ρωσικό έλεγχο η πόλη Ιζιούμ

Το Κίεβο κάλεσε την Τετάρτη, διά της αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, τους κατοίκους του Ντονμπάς «να φύγουν τώρα», προειδοποιώντας ότι το επερχόμενο ρωσικό σφυροκόπημα μπορεί να ανακόψει τις οδούς διαφυγής.

Ήδη υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων έχει περιέλθει η πόλη Ιζιούμ, πάνω στη γραμμή του ανατολικού μετώπου, και οι ουκρανικές δεν μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των αμάχων της περιοχής, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαρκόβου, Ολέχ Σινεγκούμποφ.

Στις περιφέρειες του Χαρκόβου, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μαίνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις αφότου οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου -για να έλθουν μετέπειτα στο φως οι εικόνες με θηριωδίες κατά αμάχων στην Μπούτσα,

«Η εκκένωση πρέπει να γίνει τώρα διότι διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν θανάσιμο κίνδυνο» ανέφερε η Ιρίνα Βέρεστσουκ, η οποία συντονίζει τη λειτουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων. «Πρέπει να γίνει η εκκένωση όσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Προς το παρόν, υπάρχει ακόμα» ανέφερε, προειδοποιώντας πως εάν εκδηλωθεί μαζική επίθεση η ουκρανική κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον να βοηθήσει τους αμάχους να διαφύγουν.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι μάχες κλιμακώνονται ήδη· ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε επιδρομές του ρωσικού στρατού. Τρεις νεκροί από ρωσικά πυρά αναφέρθηκαν και στην Μπαλακλίγια, κοντά στο Χάρκοβο, ενώ βομβαρδίστηκαν και δέκα πολυώροφα κτήρια στην πόλη Σιεβιεροντονέτσκ. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν και σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική Ουκρανία.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, εξακολούθησε την Τετάρτη να δέχεται πυρά και οι τοπικές αρχές αναμένουν πως η Ρωσία θα εξαπολύσει σύντομα επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης. Οι κάτοικοι κοντινών περιοχών εγκατέλειπαν εντός τις ημέρες τα σπίτια τους επιβιβαζόμενοι σε λεωφορεία για να προστεθούν στους εκατομμύρια εκτοπισμένους του πολέμου.

Κατεστραμμένη πόλη η Μποροντιάνκα, νεκροί άμαχοι και το σύμβολο V

Καθώς η Ρωσία επικεντρώνεται πλέον στο Ντονμπάς, έχοντας αποχωρήσει πλήρως από την περιφέρεια του Κιέβου, στο φως έρχονται μετά τη σφαγή στην Μπούτσα και πλάνα από τις τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί η πόλη Μποροντιάνκα, περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου.

To ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα βίντεο με εικόνες από την σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη.

Η ουκρανική γενική εισαγγελία και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν δηλώσει πως αναμένουν να εντοπίσουν στην Μποροντιάνκα χειρότερες θηριωδίες και περισσότερους νεκρούς αμάχους από την Μπούτσα. Φωτογραφίες νεκρών αμάχων από την πόλη εξίσου παραπέμπουν σε συνοπτικές εκτελέσεις.

Πριν τον πόλεμο στην πόλη κατοικούσαν 13.000 άνθρωποι, ωστόσο οι περισσότεροι διέφυγαν μετά τη ρωσική εισβολή. Σήμερα, γυρίζουν πίσω βλέποντας τα σπίτια τους κατεστραμμένα, ανθρώπους να κείτονται νεκροί και το ρωσικό στρατιωτικό σύμβολο V -συντομογραφία για το Vostok που σημαίνει «ανατολή» στα ρωσικά- χαραγμένο σε κτήρια, οχήματα και σημεία ελέγχου, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές του CNNi.

«Συλλέγουμε σορούς ανθρώπων που πυροβόλησαν οι Ρώσοι. Πολίτες υπέστησαν βασανιστήρια» δηλώνει ο Χεναντί Αραμένκο στους δημοσιογράφους του αμερικανικού δικτύου. Μπροστά στη σορό ενός νεκρού άνδρα, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα και ένα σάκο στο κεφάλι, αξιωματικός της ουκρανικής αστυνομίας τους λέει ότι τον εκτέλεσαν με σφαίρα στο κεφάλι.

Σε οδοιπορικό του στην Μποροντιάνκα, ο ανταποκριτής του BBC Τζέρεμι Μπόουεν μεταδίδει την ίδια στιγμή ότι η καταστροφή είναι η χειρότερη που έχει δει συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη πόλη στα περίχωρα του Κιέβου, περιλαμβανομένου του Ιρπίν και της Μπούτσα.

Κατεστραμμένα και ολοσχερώς καμμένα κτήρια, συντρίμμια παντού...

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ότι η Ρωσία εμποδίζει την πρόσβαση ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη προκειμένου να κρύψει τα «χιλιάδες» θύματα στην πολιορκημένη πόλη που βομβαρδίζεται ανηλεώς.

Αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από επτά λεωφορεία και σχεδόν 40 ιδιωτικά οχήματα, υπό την προστασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), έφθασε εντός της ημέρας στη Ζαπορίζια. Οι άμαχοι είχαν καταφέρει να φύγουν μόνοι τους από τη Μαριούπολη· ΔΕΕΣ προσπαθεί μάταια να βρεθούν κοντά στους κατοίκους της Μαριούπολης, αλλά δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ