ΚΟΣΜΟΣ

Δύο στενοί συνεργάτες του Τραμπ παραπέμπονται στο υπ. Δικαιοσύνης για περιφρόνηση του Κογκρέσου

Δύο στενοί συνεργάτες του Τραμπ παραπέμπονται στο υπ. Δικαιοσύνης για περιφρόνηση του Κογκρέσου
Ο Νταν Σκαβίνο AP Photo/Susan Walsh

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης παραπέμπει η Βουλή των ΗΠΑ, δύο πρώην συμβούλους του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για να τους ασκηθεί ποινική δίωξη για περιφρόνηση του Κογκρέσου.

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία διενεργεί έρευνα για την αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον την 6η Ιανουαρίου, βάζει στο στόχαστρο τον σύμβουλο για τα κοινωνικά δίκτυα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Νταν Σκαβίνο και τον άλλοτε εμπορικό σύμβουλό του, Πίτερ Ναβάρο.

Τα δύο άτομα που βρίσκονται κοντά στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο κατηγορούνται για περιφρόνηση του Κογκρέσου, άρνηση να συνεργαστούν με την έρευνα της επιτροπής ή να εμφανιστούν για τις αντίστοιχες προγραμματισμένες καταθέσεις τους.

Η Βουλή ψήφισε 220 υπέρ και 203 κατά και μόνο δύο Ρεμπουμπλικανοί έδωσαν θετική ψήφο, η Λιζ Τσένεϊ και ο Άνταμ Κίνζιγκερ.

«Και οι δύο αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις κλήσεις της επιτροπής με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμπσον, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής.

Όπως αναφέρει το CNNi, η επιτροπή αυτή θεωρεί πως ο Νταν Σκαβίνο φέρεται να χρησιμοποίησε μια σειρά από τακτικές καθυστέρησης για να αποτρέψει κάθε είδους συνεργασία και παραβίασε την κλήτευσή τους.

Ο Σκαβίνο είναι ένας από τους πιο στενούς και πιστούς συμμάχους του Τραμπ, έχοντας υπηρετήσει στην κυβέρνηση από την αρχή μέχρι το τέλος της, ενώ ήταν ένα από τα πρώτα στελέχη της εκστρατείας του.

Είχε στενή σχέση με τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσής του, αναρτώντας συχνά μηνύματα στους οπαδούς του Τραμπ για λογαριασμό του τότε προέδρου. Η επιτροπή πιστεύει ότι ο ίδιος γνωρίζει τις συναντήσεις και τις λεπτομέρειες των γεγονότων που προηγήθηκαν πριν την εισβολή στο Καπιτώλιο και τις «προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020».

Και ο Πίτερ Ναβάρο κατηγορείται πως δεν υπάκουσε στην κλήτευση να καταθέσει για την υπόθεση και κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν σε θέση να συνεργαστεί, λόγω του εκτελεστικού προνομίου του Τραμπ.

Ο Πίτερ Ναβάρο - AP Photo/Patrick Semansky

Ο Ναβάρο είχε μιλήσει δημόσια για τις προσπάθειές του να συνεργαστεί με την εκστρατεία του Τραμπ που είχε στόχο να ανατρέψει τις εκλογές του 2020. Στο βιβλίο του, περιγράφει λεπτομερώς ένα σχέδιο που ονομάζεται «Green Bay Sweep», το οποίο περιελάμβανε τρόπους να πειστούν ηγέτες πολιτειών να αμφισβητήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα και τη νίκη Μπάιντεν.

Οι παραπομπές θα σταλούν τώρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα αποφασίσει εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για δίωξη.

Η επιτροπή αυτή έχει προωθήσει ακόμη τρεις σχετικές παραπομπές.

Με πληροφορίες από: House votes to refer 2 former Trump advisers to Justice Department for contempt of Congress

By Annie Grayer, Ryan Nobles, Zachary Cohen and Kristin Wilson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ