ΚΟΣΜΟΣ

Η Βοστώνη θα αντικαταστήσει τα σχολικά λεωφορεία με ηλεκτρικά έως το 2030

Η Βοστώνη θα αντικαταστήσει τα σχολικά λεωφορεία με ηλεκτρικά έως το 2030
Δράσεις από την Βοστώνη για την κλιματική αλλαγή AP Photo/Andrew Selsky

Η Βοστώνη σχεδιάζει να αντικαταστήσει περισσότερα από 700 σχολικά λεωφορεία με ηλεκτρικά οχήματα, έως το 2030.

Η αρχή θα γίνει με 20 λεωφορεία που θα μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά, δήλωσε η δήμαρχος Μισέλ Γου.

Η Βοστώνη έχει θέσει ως στόχο να αλλάξει μεγάλο μέρος του στόλου της με 1.200 οχήματα με μηδενικές εκπομπές σε μια κίνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση εκπομπών του άνθρακα.

«Τα ηλεκτρικά οχήματα θα βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών σε όλη τη Βοστώνη», δήλωσε η Γου σε συνέντευξη Τύπου στο Madison Park Technical Vocational High School.

«Οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη υψηλότερη πηγή εκπομπών σε όλη την πόλη μας», τόνισε η δήμαρχος.

Το κόστος των 20 πρώτων ηλεκτρικών λεωφορείων, που υπολογίζεται στα 7 εκατ. δολάρια θα πληρωθεί από τα κεφάλαια του τον προϋπολογισμού για τη λειτουργία των σχολείων καθώς και από τα ομοσπονδιακά κεφάλαια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Τα ηλεκτρικά σχολικά λεωφορεία θα εξαλείψουν τις εκπομπές καυσαερίων από τα οχήματα με ντίζελ, θα μειώσουν την ηχορύπανση γύρω από το σχολικό περιβάλλον, ενώ κατά την παραλαβή και την αποβίβαση οι μαθητές και οι οδηγοί θα έχουν ένα πιο υγιές περιβάλλον, δήλωσαν αξιωματούχοι της πόλης.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, η έκθεση στα καυσαέρια από ντίζελ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις όπως το άσθμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες και μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, ειδικά σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Σχολικές περιφέρειες σε όλες τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Φλόριντα, το Μέριλαντ και η Καλιφόρνια, είτε έχουν ξεκινήσει είτε έχουν ανακοινώσει σχέδια για μετάβαση σε ηλεκτρικά σχολικά λεωφορεία.

Η Βοστώνη διαθέτει 739 σχολικά λεωφορεία, που κινούνται με ντίζελ και προπάνιο, δήλωσε ο Delavern Stanislaus, διευθυντής συγκοινωνιών για τα δημόσια σχολεία της Βοστώνης.

Τα σχολικά λεωφορεία αποτελούν το 11% των εκπομπών της πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ