ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Ο πιο λεπτός ουρανοξύστης του κόσμου, έτοιμος να υποδεχθεί τους ενοίκους

Νέα Υόρκη: Ο πιο λεπτός ουρανοξύστης του κόσμου, έτοιμος να υποδεχθεί τους ενοίκους
Η πρόσοψη του πύργου αποτελείται από τερακότα, ένα υλικό που αλλάζει χρώμα και υφή όταν το βλέπει κανείς με διαφορετικό φωτισμό και από διαφορετικές γωνίες AP Photo / Ted Shaffrey

Ο πιο λεπτός ουρανοξύστης στον κόσμο ολοκληρώθηκε, προσθέτοντας ένα νέο ορόσημο στον ορίζοντα του Μανχάταν.

Ο πύργος Στεϊνγουέι, (Steinway) ή 111 West 57th Street, έχει ύψος 435 μέτρα και αναλογία ύψους προς πλάτος 24:1, καθιστώντας τον «τον πιο λεπτό ουρανοξύστη στον κόσμο», σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

Άλλα δύο ψηλοί ουρανοξύστες, βρίσκονται στην πόλη της Νέας Υόρκης: Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου με ύψος 541 μέτρα και ο πύργος Central Park με ύψος 472 μέτρα.

Ο πύργος Στεινγουέι ανοίγει τώρα τις πόρτες του σε νέους κατοίκους, αλλά ενώ η όψη του κτηρίου είναι λεπτή, οι τιμές σίγουρα δεν είναι καθώς κυμαίνονται από 7,75 εκατομμύρια δολάρια για ένα στούντιο διαμέρισμα και έως 66 εκατομμύρια δολάρια για το ρετιρέ.

Περιλαμβάνει 60 διαμερίσματα που εκτείνονται στους 84 ορόφους του πύργου και το παρακείμενο κτίριο Στεινγουέι Χολ.

Ο πύργος σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία SHoP Architects της Νέας Υόρκης και κατασκευάστηκε από την JDS Development, την Property Markets Group και την Spruce Capital Partners, και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2013. Ο Γκρεκ Πασκαρέλι, διευθυντής της SHoP Architects, περιέγραψε στο CNN το κτήριο ως ένα «έργο εξαιρετικών διαστάσεων με επικό μεγαλείο».

Εξαιρετικά λεπτοί ουρανοξύστες, γνωστοί και ως πύργοι - μολύβι, υψώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ τη δεκαετία του 1970. Έκτοτε, μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη ακολούθησαν το παράδειγμά του.

Στην κορυφή του ουρανοξύστη βρίσκεται ένα ρετιρέ με θέα στο Central Park.
Οι αρχιτέκτονες είπαν ότι ο κύριος στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν μια νέα και τολμηρή δημιουργία στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης.

«Οποιοσδήποτε ενδοιασμός είχε η ομάδα μας σχετικά με τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης αντικαταστάθηκε με την ευκαιρία να κάνουμε κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ πριν», είπε ο Πασκουαρέλι.

Ο πολύ υψηλός πύργος είναι μια προσθήκη στο Στεινγουέι Χολ (Steinway Hall), ένα ιστορικό κτήριο από το 1925 γνωστό και ως το πρώτο σπίτι των δημιουργών πιάνων Steinway and Sons, όπως επίσης και μια αίθουσα συναυλιών. Αυτός ο πρώην πολιτιστικός κόμβος έχει μετατραπεί τώρα σε πολυτελείς κατοικίες.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία είπε ότι άντλησε έμπνευση από τη «χρυσή εποχή του ουρανοξύστη του Μανχάταν» και την ιστορία της Art Deco της Νέας Υόρκης.

Η πρόσοψη του πύργου αποτελείται από μπλοκ από τερακότα, ένα υλικό που φαίνεται να αλλάζει χρώμα και υφή όταν το βλέπει κανείς με διαφορετικό φωτισμό και από διαφορετικές γωνίες.

The world's skinniest skyscraper is ready for its first residents, Lydia Armstrong, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ